'Sprijinirea turismului este pe planul trei, asta este o măsură de protecţie socială. Este o măsură pe care alte ţări au aplicat-o spre binele milioanelor de angajaţi. Că întâmplător vor beneficia şi cei care lucrează în turism este altceva. Nu cred că noi, cei din turism, suntem cei mai în măsură să o apreciem. Cred că cei mai în măsură să o aprecieze sunt angajaţii din ţară. Orice angajator întreg la minte se va bucura pentru că va putea să-şi recompenseze angajatul trimiţându-l într-un concediu plătit. Una este să îi dea prima şi să mai plătească încă 82% pentru cât i-a dat prima şi alta este să îi dea un tichet de vacanţă. Acum, angajatul, vrea nu vrea, trebuie să plece în concediu, să se refacă. Românii au pierdut cultura concediului. În primul rând, această lege este bună pentru angajat, apoi pentru angajator şi abia după aceea e bine pentru turismul românesc', a precizat Dragoş Răducan.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri ordonanţa potrivit căreia voucherele de vacanţă pot fi atât pe suport de hârtie, cât şi pe suport electronic.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, 'voucherele care sunt tipărite pe suport electronic, cât şi cele pe suport de hârtie vor fi utilizate doar în unităţi turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism iar sistemul de voucher de vacanţă, indiferent de suportul pe care este emis, păstrează facilităţile fiscale oferite angajatorilor, deductibilitatea şi scutirea de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale. Emiterea voucherelor de vacanţă rămâne sub controlul integral al Ministerului Finanţelor.

Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc aprecia, la începutul lunii martie a acestui an, că turismul românesc a pierdut circa 50 de milioane de euro prin neaplicarea legii voucherelor de vacanţă de la 1 ianuarie 2015. ,,Am ajuns la aceste cifre luând în calcul că există 5,1 milioane de salariaţi care prin aceste vouchere de vacanţă, ce pot fi echivalentul a şase salarii, pot lua 32 de miliarde de lei. Noi am calculat şi am luat ca prognoză 5% din această piaţă, deci 250.000 de salariaţi. Este o cifră foarte realistă pentru că am statisticile de anul trecut când numai pe litoralul românesc au fost peste 720.000 de turişti', spunea, la deschiderea ediţiei de primăvară a Târgului de turism, Dragoş Răducan. AGERPRES