Mulţi dintre cei care au credite au şi probleme.
"Banca Naţională a fost întotdeauna de partea identificării unor soluţii care să elimine povara de pe umerii celor care au probleme", a spus Rădulescu, la dezbaterea din Comisiile de buget, finanţe şi juridică pe proiectul de lege referitor la conversia creditelor.
"În forma actuală a amendamentelor nu este prevăzut niciun prag. Noi am făcut nişte calcule şi am observat că, în momentul de faţă, avem aproape 300 de credite în moneda elveţiană care au fost mai mari de 250.000 de euro în momentul acordării, asta înseamnă peste 400.000 de franci elveţieni, vorbim despre creditele din anii 2006 – 2008. Neavând un prag, riscăm să-i ajutăm pe cei care care nu ar trebui să-i ajutăm pentru că nu sunt în situaţie financiară disperată. Au luat milioane de euro şi nu cred că în cazul acestora trebuie identificate soluţii", a mai spus Rădulescu.
El a susţinut că sunt cazuri în care un singur debitor are două, trei, patru, cinci şi chiar opt credite ipotecare luate şi pe care le-a dat în plată.
"Este foarte clar că nu-ţi iei opt credite ipotecare pentru locuinţă, le iei pentru obiective comerciale, plasamente, chirii, etc. Din acest punct de vedere, am considera util dacă ar fi luat în considerare posibilitatea limitării aplicării acestui proiect de lege numai la un singur credit şi nu la mai multe credite, pentru că ne putem afla într-o situaţie în care să-i ajutăm pe cei care nu trebuie", a adăugat Rădulescu.
Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi juridică au amânat, marţi, decizia în privinţa proiectului de lege referitor la creditele acordate consumatorilor, stabilind o nouă şedinţă pentru luni.
AGERPRES