Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu afirmă că România nu va avea probleme până la noua recoltă de grâu pentru asigurarea consumului intern, chiar dacă va fi nevoită să importe în jur de 400.000-500.000 de tone de grâu în acest an.
‘În momentul de faţă nu suntem vulnerabili la o criză alimentară, după cum afirmă unii deputaţi. Sunt doar pure speculaţii. Deocamdată mai există grâu pentru panificaţie, pe piaţa internă, dar până la noua recoltă vom fi nevoiţi să importăm în jur de 400.000-500.000 de tone de grâu pentru asigurarea consumului intern’, a declarat Adrian Rădulescu.
Potrivit acestuia, exporturile de grâu din recolta lui 2010, până la această dată, au fost de circa 1,65 milioane tone. În privinţa majorării preţului la pâine şi la produse de panificaţie, Rădulescu a menţionat că acesta este dictat de piaţă şi este posibil să se întâmple dacă importurile se vor realiza la preţuri mai mari. ‘Dacă vom importa grâu cu un preţ mai mare decât preţul de pe piaţa internă, e normal ca acest lucru să se vadă în produsul final, respectiv în preţul pâinii. Şi piaţa mondială este foarte sensibilă la schimbări, iar preţurile sunt în creştere’, a menţionat secretarul de stat.
Oficialul MADR estima la începutul lunii noiembrie că România va exporta circa 1,7 milioane tone de grâu din recolta anului 2010, dar va fi nevoită să importe o cantitate de circa 700.000 de tone în prima parte a lui 2011. Acesta preciza, la acea vreme, că deşi exporturile de grâu se vor realiza cu sume între 190-210 euro/tonă FOB Constanţa, probabil importurile vor ajunge la 240-250 euro/tonă anul viitor. ‘Acesta e comerţul liber’, a spus Rădulescu.
Potrivit preşedintelui Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie – Rompan, Aurel Popescu, societăţile din sectorul de morărit şi panificaţie, membre Rompan, mai au stocuri de grâu doar pentru luna februarie, după care vor fi nevoite să apeleze la importuri.
‘Deocamdată ne aprovizionăm cu grâu de pe piaţa internă, dar la un preţ de 250 de euro/tonă. Teoretic ar trebui să se opereze majorări la preţul pâinii din februarie, dar până nu vom face o analiză serioasă la toate unităţile din sector, nu putem spune cert că aşa se va întâmpla. În cel mult o săptămână vom vedea ce stocuri mai sunt şi vom şti ce vom face ulterior’, a declarat pentru AGERPRES Aurel Popescu.
Preţul grâului a crescut pe piaţa internă din vara anului trecut, de la 0,3 lei până la 0,8 lei şi în unele zone a depăşit chiar 1,25 lei pe kg. În această săptămână, preţul mediu pe piaţa internă era între 206 şi 234 euro pe tonă pentru grâul de panificaţie, în funcţie de zone, iar cotaţiile bursiere de la Londra şi Chicago arătau la această dată o cotaţie de 317 dolari pe tonă pentru luna martie, respectiv de 303 dolari pe tonă, în creştere fiind cotaţiile pentru luna mai, până la 317 dolari/tonă.
Recolta totală de grâu a României a fost de 5,7 milioane de tone, în 2010, cu aproape 10 procente mai mult decât producţia anului 2009, din această cantitate 60-65% a fost bună pentru panificaţie.
Necesarul intern de grâu este de trei milioane de tone (250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu ce vor fi utilizate pentru sămânţă.
ROMPAN reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate Rompan asigură, la nivel naţional, peste 70 la sută din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 – 45% din cea de panificaţie.
SURSA: Agerpres