Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că a apărut un concept nou în cadrul situaţiilor de urgenţă şi anume cel al autospecialei de comunicaţii.

“Mergem la intervenţii, mergem la intervenţii în zone izolate, la incendii de pădure, la misiuni de căutare şi salvare. Şi atunci în zonele respective trebuie să comunicăm cu cei care asigură intervenţia”, a spus acesta în cadrul unei conferinței de presă, precizând că această comunicare se va face prin intermediul autospecialelor de suport radio.

Patru Autospeciale Asigurare Suport Radio vor intra în dotarea IGSU

Patru astfel de autospeciale vor intra în dotarea IGSU, ISU Cluj, ISU Iaşi şi ISU Hunedoara.

“Autospecialele Asigurare Suport Radio (AASRd) constituie sisteme integrate de comunicaţii şi tehnologia informaţiei dislocabile. Acestea asigură acoperire radio pentru radiotelefoanele mobile/portabile din raioanele de dislocare şi/sau fluxuri de comunicaţii destinate conectării punctelor de comandă dislocate în teren pentru asigurarea comenzii şi controlului intervenţiilor operative.

Totodată, acest mijloc tehnic reprezintă o soluţie rapidă şi uşor dislocabilă de comunicaţii, de sprijin în asigurarea fluxurilor informaţionale în zone greu accesibile, fără infrastructură teritorială de comunicaţii sau în care aceasta este grav afectată”, a transmis IGSU.

Autospeciala Asigurare Suport Radio se constituie ca un sistem integrat de comunicaţii dislocabil care asigură: realizarea acoperirii radioelectronice, în gama VHF, pentru asigurarea comunicaţiilor radiotelefonice în zone greu accesibile, fără infrastructură de comunicaţii sau în care aceasta este grav afectată, asigurând executarea comenzii şi controlului forţelor şi mijloacelor la locul intervenţiei; acces radio la reţelele de comunicaţii pentru realizarea unui schimb oportun de informaţii între diferite eşaloane, dar şi pentru legătura directă în reţelele structurilor de intervenţie pe care le comandă; asigurarea conexiunilor de date ale punctelor de comandă dislocate în raionul de desfăşurare a misiunilor operative şi transmiterea de fluxuri video din teren; substituirea unor porţiuni din reţeaua de comunicaţii fixe în situaţia unor defecţiuni tehnice sau în cazul afectării acesteia ca urmare a unei situaţii de protecţie civilă.

Valoarea contractului depășește cinci milioane de lei.

Vor fi achiziționate 25 de Posturi Medicale Avansate

Raed Arafat a anunțat, de asemenea, că 25 de Posturi Medicale Avansate – Tip 1, din total celor 42 care vor fi achiziţionate prin Proiectul Viziune 2020, completează parcul auto al inspectoratului general.

Postul Medical Avansat tip I – PMA I este o structură mobilă ce permite triajul victimelor în cazul accidentelor cu victime multiple, dar şi primele măsuri salvatoare de viaţă.

Fiecare Post Medical Avansat dispune de un cort de tratament şi unul de triaj adecvate pentru a trata simultan un număr maxim de zece victime. Echipamentele sunt transportate într-o rulotă (remorcă cu suprastructură) tractată de autospecialele destinate pentru astfel de misiuni. Printre aceste echipamente se regăsesc sistemele de încălzire şi răcire a corturilor, precum şi sisteme de iluminat exterior şi interior. Toate echipamentele electrice se pot alimenta de la un generator de curent din completul Postului Medical Avansat Tip I.

Pentru manipularea echipamentelor grele este prevăzut un sistem hidraulic. Postul medical avansat include, de asemenea, medicamentele, materialele sanitare şi echipamentele necesare îngrijirii a 15 – 20 de pacienţi, dintre care cel puţin cinci aflaţi în stare critică (spre exemplu: aspirator de secreţii, monitor pentru pacient, ventilator automat, butelie de oxigen, reductoare de presiune, distribuitoare de oxigen, rucsac medical cu echipamentele specifice, precum şi diferite materiale sanitare depozitate în cutiile din interiorul suprastructurii etc.)

Valoarea totală a celor 42 de Posturi Medicale Avansate se ridică la peste 15,8 milioane de lei.