Raed Arafat, avertisment pentru românii din județele străbătute de Dunăre
Secretarul de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat marți, în cadrul unei videoconferințe organizate cu prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență (CJSU) din județele străbătute de fluviul Dunărea, că principalul obiectiv al întâlnirii a fost stabilirea măsurilor preventive și de intervenție necesare pentru gestionarea riscurilor asociate creșterii debitelor fluviului.
Arafat a subliniat că ne aflăm într-o fază de pregătire înaintea viiturii care se apropie pe Dunăre, precizând că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la Galați, de această dată există certitudinea venirii viiturii. În acest context, cuvântul-cheie trebuie să fie „anticipare”, nu „reacție”.
De asemenea, el a solicitat autorităților locale să fie pregătite pentru a informa și a instrui populația în eventualitatea necesității evacuării. Cetățenii trebuie să fie pregătiți să își ia documentele importante, banii, medicamentele și să fie gata să acționeze rapid, dacă va fi nevoie.
”Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luat prin surprindere, fiindcă ştim că vine viitura”, a transmis șeful DSU.
Raed Arafat a mai menționat că reprezentanții Ministerului Mediului au informat că situația este gestionabilă, iar volumul de apă care va ajunge nu depășește nivelurile altor situații cu care ne-am confruntat în trecut, astfel încât nu ar trebui să apară probleme majore.
”Cu toate astea, eu insist că pe partea situaţiilor de urgenţă, pregătirea trebuie să fie maximală”, a adăugat acesta.
Potrivit secretarului de stat, la nivelul fiecărui județ, reprezentanții de la Apele Române trebuie să colaboreze strâns cu Departamentele pentru Situații de Urgență.
Măsurile luate în caz de cod portocaliu
De asemenea, el a transmis Inspectoratelor pentru Situații de Urgență că, odată cu emiterea unui cod portocaliu, este necesară activarea grupelor operative, în cooperare cu prefecții.
”De acum, înainte de apară vreun cod, undeva, activaţi toate planurile, vedeţi pregătirea pentru evacuare, localităţile care e posibil să se dea ordin de evacuare, de unde se aduc mijloacele. Pregătiţi populaţia, să aibă la ei lucrurile necesare, într-o gentuţă, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea. Chiar dacă şansele sunt minime, trebuie ca autoritatea locale să explice populaţiei din comune, din sate, cum trebuie să se comporte în caz de ordin de evacuare”, a spus Arafat.
Șeful DSU a solicitat autorităților să acționeze imediat dacă evaluează că există un risc, fără a aștepta până în ultima clipă.
”Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm şi revenim, decât să evacuăm când apele se ridică şi cresc în zona respectivă”, a afirmat el.
”Nu cereţi târziu sprijinul. Nu este absolut nicio ruşine să se ceară sprijin din timp, să mobilizăm forţe din timp dacă ştim că este o problemă”, a adăugat secretarul de stat.
Referitor la digurile temporare, Raed Arafat a afirmat că se poate solicita sprijin din partea MApN și a Ministerului de Interne pentru a asigura instalarea lor rapidă și eficientă.
”Cuvântul este anticipare, nu reacţie. Anticipăm şi răspunsul vine dacă este nevoie să intervenim”, a explicat el.
Totodată, șeful DSU a solicitat pregătirea ambarcațiunilor și a echipamentelor de intervenție, inclusiv a motopompelor, care vor fi distribuite în zonele ce necesită asistență.
Mesajele RO-Alert să fie trimise la timp
Raed Arafat a solicitat, de asemenea, ca mesajele RO-Alert să fie transmise din timp, la fel cum s-a procedat și în cazul situației de la Galați.
”Contrar la toate comentariile, că nu s-au dat, eu pot să vă spun că în seara respectivă şi ziua respectivă s-au dat 24 de mesaje Ro-Alert din care numai 13 s-au dat la nivelul judeţului Galaţi”, a spus secretarul de stat.
”Să înţelegem că sistemul funcţionează, dar când dăm mesajul, să fie clar şi trebuie să indice clar populaţiei ce trebuie făcut. Trebuie să spunem populaţiei ce trebuie să facă dacă vine acest mesaj cu ordin de evacuare, nu poţi evacua, urci în pod, urci într-o zonă mai ridicată. Poţi evacua şi ai timp de evacuare, atunci te evacuezi cu maşină, sau autorităţile, dacă o fac din timp, cu autobuze, microbuze. Să aveţi plan de evacuare, indiferent că e zi sau noapte”, a adăugat acesta.
Secretarul de stat a cerut, de asemenea, ca autoritățile să identifice persoanele imobilizate la pat și pe cele cu dizabilități, pentru a le putea oferi sprijin adecvat.
”Chiar dacă nu evacuăm populaţia, persoanene cu dizabilităţi e posibil că trebuie să le evacuaţi din timp pentru că ele nu pot reacţiona din timp”, a afirmat Arafat.