România deține în prezent o forță de protecție civilă și de intervenții la urgențe mai puternică decât țările din jurul nostru, susține secretarul de stat Raed Arafat, care e explicat că dezvoltarea s-a făcut folosind sute de mii de euro din fondurile europene.
Văzând acuzațiile lansate de fosta europarlamentar Monica Macovei și încercările de a manipula opinia publică de către unii jurnaliști, acuzând un ordin emis recent de mine, că ar fi la baza tragediei de la Piatra Neamț, consider ca sunt necesare unele clarificări, a scris vineri Raed Arafat pe Facebook.
Secretarul de stat a răspuns punct cu punct acuzelor ce i se aduc, însă reacția privind așa-zisele acte de corupție în care este implicat a fost mai vehementă decât alte declarații ale sale.
”Nicăieri în lume nu se întâmplă așa ceva”
”Comentariul unei doamne fost parlamentar, doamna Monica Macovei, care solicită Președintelui României demiterea mea și aducerea unei persoane competente și atacă Departamentul pentru Situații de Urgență, pe care îl leagă de diferite situații, inclusiv Piatra Neamț.
Solicită să vină în locul meu o persoană care știe să ia decizii în situații de presiune și nu la televiziune. Eu nu am apărut nicăieri, înainte de această înregistrare, dar asta încearcă să inducă prin comentariul ei.
Toate titlurile din presă sunt menite să arate că nu este ceva în ordine cu Arafat, care este acuzat de doamna Monica Macovei de incompetență, de corupție și așa mai departe.
Dar nu este în competența IGSU să controleze rețelele de gaze, rețelele de gaze medicinale. Faptul că noi mergem prin IGSU la inspecție și control nu ne scutește de posibilitatea ca o persoană, după ce pleacă echipa de control, să facă improvizații de care nu știm, să greșească undeva sau să creeze condițiile unei catastrofe de care nu știm, pentru că nu avem cum să păzim fiecare persoană, zi și noapte, pe fiecare act pe care îl face.
Este imposibil, nicăieri în lume nu se întâmplă așa ceva.”, spune Raed Arafat în intervenția video, postată pe Facebook.
”Eu sunt mândru de achizițiile pe care le facem”
”La intervenția de la Piatra Neamț, de la apelul telefonic la 112 s-a ajuns la locul intervenției în 5-6 minute, incendiul a fost stins de pompieri în aproximativ 20 de minute, s-au folosit echipamente moderne cumpărate în ultimii patru ani, prin achiziții pe fonduri europene și pompierii și-au făcut treaba chiar foarte bine, în seara respectivă.
Faptul că pompierii nu i-au putut salva pe toți cei care erau acolo, asta nu înseamnă că au eșuat în intervenție. În toată lumea sunt intervenții de acest fel și din păcate sunt circumstanțe care nu permit salvarea vieții, chiar dacă faci tot posibilul.
Da, facem achiziții, dar nu DSU le face direct. Cel puțin trei persoane s-au referit în ultimele zile la achiziții, încercând să inducă faptul că ar fi ceva greșit cu ele.
Eu sunt mândru de achizițiile pe care le facem la nivelul structurilor coordonate de DSU. Cred că suntem cel mai mare utiilizator al fondurilor europene din întregul Minister al Afacerilor Interne și poate comparativ și cu alte ministere.
Ni s-au alocat fonduri pe care nu le returnăm și pe care le folosim. Și pentru că nu le returnăm și le cheltuim așa cum trebuie, aducând bani României, suntem acuzați, tocmai de un fost europarlamentar, că ceva nu e ok cu achizițiile.”, a mai declarat secretarul de stat.
”Achizițiile, verificate de foarte multe structuri”
”Nu face Departamentul achizițiile – ăsta e al doilea aspect pe care ar trebui să îl știe cineva care e un om al legii, așa cum am înțeles.
De exemplu, achizițiile din timpul pandemiei au fost realizate de ONAC – Oficiul Național de Achiziții Centralizate, are aparține de Ministerul de Finanțe și care a făcut foarte bine aceste achiziții, nu alegând o firmă sau alta ci pe bază de invitație și pe bază de competiție.
După care IGS-ul a semnat contractele subsecvente pe baza acordurilor cadru care au fost semnate de ONAC.
Achizițiile noastre pentru pompieri, pentru serviciile de urgență, sunt realizate de IGSU și sunt verificate de foarte multe structuri.
Iar dacă se găsește cineva care a făcut orice act de corupție și este descoperit, normal că persoana respectivă va fi pedepsită în condițiile legii.”, susține medicul.
România locul unde avem o forță de protecție civilă
”Din 2015 încoace, sute de milioane de euro au fost folosite în modernizarea sistemului și o parte încă nici nu se vede – urmează multe mașini, elicoptere și echipamente noi.
Și apar personaje politice care ne critică pentru acest lucru? Departamentul face tot posibilul să ne dotăm corect, folosind fondurile europene.
Nu cred că cineva se supără dacă devine România locul unde avem o forță de protecție civilă și de intervenții la urgențe mai puternică decât țările din jurul nostru. Dacă asta e o greșeală, să vină să îmi spună cineva de ce.
Comentariile astea care nu sunt doar nefondate, uneori pot fi caracterizate ca fiind imorale și chiar josnice trebuie să se oprească. Dacă nu, de fiecare dată noi vom ieși cu explicațiile noastre.
Nu sunt lipit de scaun. Dar cât timp voi fi pe acest scaun o să încerc să fac tot posibilul pentru dezvoltarea sistemului de urgență.”, a reliefat Raed Arafat.
Foto: INQUAM / George Călin.