Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a efectuat o vizită la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Alba Iulia, unde a evidențiat condițiile de lucru de top, dar a subliniat și necesitatea atragerii de medici rezidenți pentru a completa personalul medical.
În România sunt condiții ca în Germania. Raed Arafat: „Același lucru vei găsi aici ca și condiții de lucru”
În cadrul vizitei, Arafat a remarcat calitatea extinderii și modernizării secției, care va oferi condiții de lucru comparabile cu cele din țări precum Germania sau Franța.
„Am avut o discuție (cu conducerea spitalului – n.r.), pentru că cineva a plecat prin transfer aprobat de spital către Serviciul de Ambulanță și nu este corect acest lucru. Termină încă o tranșă de medici rezidenți specialitatea, să încerce să aducă medici și să-i păstreze, pentru că condițiile care se creează sunt foarte bune. Adică vorbim de condiții chiar de top și condiții foarte avantajoase de a avea o activitate chiar la nivel cum te-ai duce în Germania, în Franța. Același lucru vei găsi aici ca și condiții de lucru”, a spus acesta.
Cu toate acestea, Raed Arafat a subliniat că există un deficit de medici, iar una dintre soluții ar fi încurajarea medicilor rezidenți să vină și să lucreze în această unitate.
„Trebuie încurajați medicii care termină la centrele universitare să vină să se angajeze în aceste secții, plus simplificarea modului de angajare a medicilor respectivi”, a declarat Arafat.
În februarie, Ministerul Sănătății a aprobat deblocarea a 20 de posturi de medic la spitalul din Alba Iulia, iar în cadrul UPU au fost scoase la concurs cinci posturi de medic. Cu toate acestea, un singur medic rezident s-a înscris la concurs, subliniind necesitatea de a intensifica eforturile de atragere a personalului medical.
La începutul lunii februarie, reprezentanții SJU Alba Iulia au transmis că la UPU exista riscul ca să lucreze doar un singur medic specialist pe tură, deoarece mai multe cadre medicale se aflau în concedii medicale.
La UPU Alba Iulia se implementează în prezent un proiect finanțat din fonduri europene, prin care secția este extinsă și modernizată.
Un număr de 36 de clădiri IGSU prezintă un risc seismic major
Pe de altă parte, șeful DSU a atras atenția sâmbătă, la Sebeș, asupra pericolului reprezentat de 36 de clădiri ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care prezintă un risc seismic major. Suma alocată pentru consolidarea acestor clădiri ajunge la 142 de milioane de euro.
În cadrul inaugurării lucrărilor de modernizare a sediului Secției de Pompieri Sebeș, Raed Arafat a subliniat eforturile depuse de Ministerul Afacerilor Interne și IGSU pentru consolidarea sau reconstrucția clădirilor cu risc seismic major, menționând că deja au fost finalizate lucrările la unitățile de la Mizil și Tecuci, iar alte trei sunt planificate pentru anul în curs.
„Vorbim la nivelul IGSU de 36 de clădiri unde pompierii sunt în pericol, dacă se întâmplă ceva, să nu poată să iasă să-i ajute pe cei care au nevoie de ajutor. Rezultatele am început deja să le vedem”, a declarat Arafat.
El a evidențiat importanța finanțării proiectului, precizând că suma de 142 de milioane de euro a fost alocată prin împrumut de la Banca Mondială. Arafat a subliniat că acest efort financiar este crucial pentru a asigura siguranța pompierilor și a celor care locuiesc sau lucrează în aceste clădiri, în caz de cutremur sau alte calamități naturale.
Raed Arafat a susținut că, prin dotările de circa un miliard de euro făcute în anii precedenți în ceea ce privește protecția civilă (pompieri, ambulanță, aviația Ministerului de Interne), România este la nivel de regiune „dacă nu cea mai dotată țară, printre cele mai dotate țări în acest domeniu”.