Raed Arafat a făcut anunțul chiar acum! România va trimite ajutoare în Libia, țară afectată de inundații catastrofale. Sâmbătă, pe 16 septembrie, o navă militară cu zeci de tone de ajutoare a decolat și va ajunge în curând în Libia.
România va trimite ajutoare în Libia, țară afectată de inundații catastrofale. Sâmbătă, pe 16 septembrie, o navă militară cu zeci de tone de ajutoare a decolat și va ajunge în curând în țara nord-africană, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat.
România trimite ajutoare în Libia
Pe fondul dezastrului natural cauzat de furtuna mediteraneeană ”Daniel”, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în data de 15 septembrie 2023, a decis trimiterea de ajutoare constând în alimente neperisabile, apă minerală şi plată, 200 de corturi, 800 de saci de dormit, dar şi paturi, saltele, pături, cearşafuri, perne şi feţe de perne.
„În Libia situația e extrem de gravă, ieri cifrele arătau 11.000 de decedați, peste 12.000 de dispăruți. S-au rupt două baraje care au dus la această catastrofă majoră. Cu acest număr mare de decedați și persoane dispărute care probabil ulterior vor fi declarate decedate, este o situație fără precedent. Este una din cele mai mari catastrofe mondiale care s-au întâmplat în ultima perioadă.
Vor mai fi și alte ajutoare, depinde ce aeronave folosim. În acest moment, primele șase avioane vor pleca de la Ministerul Apărării și vor duce o parte importantă din cantitatea care e donată”, a declarat Raed Arafat.
Ajutoarele vor ajunge astăzi în Libia
Sâmbătă dimineață, o navă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat de pe Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, cu destinaţia Benghazi, Libia. Aeronava transportă prima tranșă de ajutoare pe care țara noastră le trimite ca asistență internațională cu titlu gratuit către această țară, afectată de inundații catastrofale, a anunțat MApN într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, Forțele Aeriene au planificat realizarea a șase curse pe această rută, în care vor fi transportate în total 55 tone de bunuri, constând în produse alimentare și articole pentru adăpostire.
Zborurile se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, în baza Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de urgență nr. 32 din 2023, se mai precizează în comunicat.
Bilanțul ar putea ajunge la 20.000 de morți
Joi, pe 15 septembrie, șeful Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) a declarat bilanțul grav al inundaţiilor din Libia, care s-ar putea ridica la 20.000 de morţi, ar fi putut fi evitat dacă această ţară divizată de război ar fi avut un serviciu meteorologic funcţional capabil să emită avertismente.
Vineri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte grupuri de ajutoare le-au cerut autorităților din Libia să nu mai pună victimele în gropi comune, după ce un raport al ONU a arătat că peste 1.000 de persoane au fost îngropate în acest mod de când ţara a fost lovită de inundații devastatoare în urmă cu cinci zile.