România se află în acest moment într-o situație dificilă, ca urmare a evoluției nefavorabile a pandemiei de coronavirus, a explicat vineri secretarul de stat Raed Arafat, care a vorbit într-o conferință de presă despre măsurile care vor intra în vigoare începând de luni.
”Ne aflăm într-adevăr într-o situație dificilă și unde este nevoie de implicarea noastră a tuturor.
Deci, aici deznodământul va depinde în următoarea perioadă de implicarea fiecăruia dintre noi și la nivel instituțional, și la nivel individual.
”Fiecare dintre noi poate să ajute”
Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii și la limitarea impactului acestui virus. Fiecare dintre noi, numai prin gesturi simple, poate să ajute și să fie parte din acest efort major pe care încercăm să-l facem ca să limităm impactul virusului care cauzează boala COVID-19.”, a declarat Arafat.
”Cum s-a zis, ieri au fost adoptate la guvern un proiect de hotărâre de guvern și un proiect de ordonanță de urgență a guvernului – bineînțeles, sub rezerva observațiilor care urmează să vină, dacă vor fi observații; dacă nu, atunci ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni și efectul lor – cel puțin al măsurilor naționale, pe care urmează să le număr – va avea o durată de implementare de 30 de zile.
La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare și, bineînțeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea la evaluarea după 30 de zile.”, a explicat secretarul de stat, înainte să enumere măsurile adoptate de guvern:
”Portul măștii va fi generalizat”
”Portul măștii va fi generalizat, în spații deschise, indiferent de incidență. Credeți-mă, este măsura care va duce cel mai mult la reducerea răspândirii virusului, dacă va fi respectată.
A doua măsură națională este închiderea magazinelor la 21.00. Menirea este limitarea mobilității și a contactului. Sunt excepții – cine asigură livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării, care rămân deschise.
Limitarea deplasărilor între orele 23:00 – 5:00, pentru că acesta e intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, dau petreceri, ies afară.
Sunt excepții în baza unor documente justificative (titlu de călătorie, legitimație de serviciu, adeverință de la angajator sau declarație pe proprie răspundere): deplasările în interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii/vârstnici.”, a arătat Raed Arafat.
”Creșele și after-school-urile rămân deschise”
”Interzicerea petrecerilor în spațiile închise sau deschise. A mai fost introdusă o clarificare pentru ce se înțelege prin terase – unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului inchis, au devenit și ele inchise – s-au pus pereți – ele devin spații închise.
Acelea care se încadrează în definiția spațiilor închise din legea tutunului se tratează ca spațiu închse, neputând fi tratate ca terase
Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor, bâlciurilor Excepție fac piețele în spații deschise, cu respectarea normelor
Decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră, urmând să fie făcute. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați
A fost emisă OUG privind activitatea obligatorie la domiciliu acolo unde este posibil
Creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. În decizia CNSU era prevăzut că se închid și școlile”, a mai spus oficialul.
Deplasare limitată pe timp de noapte
Secretarul de stat a explicat și de ce a fost limitată deplasarea între orele 23.00 și 05.00.
„Este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează, se vizitează, fac petreceri, inclusiv poate afară. Sunt studii făcute și în alte state care arată că există impact, mai multe țări au luat aceasp măsură”, a spus el.
Arafat a spus că nu se poate limita numărul de persoane care merg în vizită, pentru că nu pot fi controlate locuințele oamenilor, dar a făcut un apel la români să fie precauți și să respecte măsurile sanitare.
Din același motiv, limitarea contactelor și a mobilității, sunt interzise petrecerile și evenimentele private, atât în interior, cât și în spații deschise.
Foto: INQUAM / George Călin