În cursul zilei de vineri, șeful DSU a făcut mai multe precizări cu privire la numărul medicilor care lucrează în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Raed Arafat spune că numărul acestora a crescut în 2021, față de 2012.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a venit cu un bilanț în ceea ce privește personalul de la serviciile de ambulanță. Așadar, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că în cursul anului 2021, personalul de la serviciile de ambulanță a trecut de nivelul pe care îl avea în 2012, perioadă în care numărul angajaților a fost în scădere.
La finalul bilanțului activității Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe 2021, Raed Arafat a declarat că la serviciile de ambulanță și la unitățile de primi urgențe se poate observa o creștere a resursei umane, chiar și cea specializată.
Șeful DSU spune că ”a crescut numărul medicilor de urgență, acum totalizează peste 10.000 personal medical, auxiliar, asistenți, medici de diferite categorii, plus la ambulanță vreo 12.000. Ambulanța, pentru prima dată, depășește cifra de resurse umane pe care a avut-o în 2012.
Starea de alertă va fi înlăturată atunci când va fi momentul
Joi după amiaza, secretarul de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, a susținut o conferință de presă alături de Andrei Baciu și Valeriu Gheorghiță, în care a precizat că starea de alertă joacă un rol important în ceea ce privește luarea măsurilor de către autoritățile statului, și că fără această stare nu s-ar putea lua măsurile respective.
”Dacă există și circulă virusul, normal că anumite măsuri din interioriul spitatelelor vor rămâne pentru separarea, pentru limitarea infectării în interitorul spitalului, la UPU (…) cu siguranță spitalele vor rămâne cu anumite măsuri de protecție cum le-au avut până acum. Starea de alertă se va discuta, se va decide la nivelul CNSU-ului când încetează și când nu mai este nevoie să o prelungim.
Starea de alertă, ca să înțeleagă populația, ne ajută foarte mult la anumite măsuri și anume: detașările (putem să le facem în forma în care o facem acum numai pentru că este stare de alertă) și personalul care este angajat (în secunda în care încetează starea de alertă sunt două soluții, fie se găsește o metodă pentru a rămâne mai departe printr-o formă sau alta, fie ca acest personal – mi se pare că există un timp limită de 30 sau 60 de zile, după care contractul acestor persoane va trebui desfăcut”, spune șeful DSU.