Astăzi, Ministerul Sănătății a revocat ordinul de ministru prin care fusese instituită comisia de specialitate în medicină de urgență și dezastre. Decizia are o importanță majoră, deoarece fără acest ordin, Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), instrumentul prin care șeful DSU, Raed Arafat, exercita controlul asupra Unităților de Primiri Urgențe, rămâne fără temei.
Șeful DSU pierde controlul asupra UPU
Expresia „medicină de dezastre” nu este inclusă în niciun nomenclator oficial. Prin urmare, Ministerul Sănătății a desființat comisia de medicină de urgență și dezastre. În același context, prin același ordin, a fost instituită comisia de medicină de urgență. Acest demers face ca Raed Arafat să piardă controlul asupra Unităților de Primiri Urgențe din întreaga țară, transmite stiripesurse.ro.
Înainte de anularea acestui ordin, comisia interministerială, inițiată de Arafat și compusă în mare parte din membri ai Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență, exercita controlul asupra întregii structuri a Unităților de Urgență din țară prin avize cruciale, inclusiv cele referitoare la buget, chiar dacă aceste unități funcționau sub coordonarea Ministerului Sănătății. Începând de azi, comisia Interministerială (CIMST) controlată de Arafat rămâne fără temei.
Alexandru Rafila și-a exprimat nemulțumirea în privința faptului că CIMST practic subordona Ministerul Sănătății, cel puțin în ceea ce privește coordonarea Unităților de Primiri Urgențe.
La începutul anului, ministrul Sănătății critica public faptul că un secretar de stat ocupa funcția de președinte al comisiei interministeriale, în timp ce ministrul era doar membru. O altă problemă semnalată prin adrese se referă la faptul că CIMST nu fusese convocată de peste jumătate de an.
Pentru a redeveni operațională, comisia de suport tehnic ar necesita semnătura ministrului Alexandru Rafila, pentru modificarea Hotărârii de Guvern care reglementează modul de funcționare a acesteia.
Raed Arafat, despre strategia DSU
Tot azi, Raed Arafat a reacționat la criticile formulate de către Asociația Alianța Universitară G6-UMF și de Societatea de Anestezie și Terapie Intensivă din România asupra proiectului Strategiei de consolidare și dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență pentru perioada 2024-2030.
Arafat a subliniat că nicio altă instituție nu va fi afectată din punct de vedere financiar de implementarea acestei strategii și a exprimat opinia că cei care critică strategia nu au citit-o cu atenție.