Într-o postare pe pagina personală de Facebook, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declară că cifrele vorbesc despre pandemia de coronavirus.
Mai exact, acesta a publicat un grafic cu situația vaccinării la nivel european, dar și cu numărul deceselor la 1 milion de locuitori pe o perioadă de 14 zile, iar cifrele arată sumbru. România și Bulgaria sunt la coada clasamentului, situația fiind îngrijorătoare.
„Cifrele vorbesc! Corelarea între procentul de persoane vaccinate şi numărul deceselor la 1 milion de locuitori pe o perioadă de 14 zile spune totul!”, a scris Raed Arafat, marţi, pe pagina sa de Facebook.
Amintim faptul că medicul Alexandru Rafila a precizat încă de luni că pregătirile pentru valul cinci al pandemiei COVID trebuie să înceapă repede. El a mai adăugat că nu știe dacă situația poate fi evitată, însă numărul deceselor va putea fi mai mic decât până acum.
Alexandru Rafila, despre valul 5 al pandemiei
„Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat. Nu știu dacă îl vom evita, dar trebuie să fie unul cu amplitudine cât mai mică și cu cât mai puține decese”, a spus Alexandru Rafila.
Totodată, el a mai adăugat că valul 5 ar urma să înceapă de pe data de 15 ianuarie 2022, iar vaccinarea copiilor este esențială pentru a putea ține virusul sub control.
O prioritate ar trebui să fie și persoanele care nu s-au vaccinat până acum, a mai adăugat medicul, subliind faptul că cei care s-au vaccinat deja trebuie să primească și cea de a treia doză.
„Perioada dificilă în România va începe la jumătatea lui ianuarie 2022. Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5. În Ianuarie 2022 va trebui să luăm măsuri. OMS va face public raportul pe România. Trebuie să ne hotărâm ce vrem cu copiii noştri. Primul lucru: părinţii să se vaccineze ei. Trebuie să se încurajeze testarea în şcoli. Accesul la vaccinare trebuie să existe şi la copii. Copiii însă fac forme uşoare ale bolii.
Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Vaccinarea copiilor este o posibilitate, dar nu este o prioritate. Ca să vaccinezi copiii, primul lucru trebuie să convingi părinţii. Doza 3 este recomandată pentru că după 6 luni de la vaccinare imunitatea este redusă. Prioritatea trebuie să fie a celor care n-au primit acum vaccin”, a mai adăugat profesorul Alexandru Rafila.