Raed Arafat, despre vaccinarea obligatorie în România
Potrivit celor spuse de Raed Arafat, în ultima vreme a fost înregistrată o creștere clară a cazurilor de COVID-19.
„Este cert o creștere, o observăm cu toţii, ieri am trecut de 200 de cazuri pe zi. Creşterea poate să se accelereze bineînțeles, aici nu este nicio discuţie şi de aici noi insistăm că cei care vin din zonele, mai ales zonele, cum le spunem noi, roșii, galbene, care totuși trebuie să vină cu testele sau să vină și să declare clar de unde vin, în situaţia zonelor roşii, ca să poată să fie în carantină pe perioadă minimă de 10 zile dacă în a 8-a zi fac un test, care este totuşi un mecanism de protecţie pentru populația din ţară şi pentru a limita răspândirea virusului adus bineînțeles după deplasări afară și revenire în țară. Deci ce aţi menţionat înainte cu certificatele false care se prezintă nu va face decât să ne facă mult mai grea operațiunea de control, adică să controlăm situaţia răspândirii virusului”, a declarat Raed Arafat pentru RRA.
Ce putem face pentru a ne proteja?
Mai apoi, acesta a punctat că avem la îndemână o „armă” foarte bună pentru a ne apăra în fața virusului: vaccinul.
„Încă putem face, să ne protejăm facem mai multe, deci noi știm foarte bine şi am explicat de mai multe ori, și toate studiile arată acest lucru, că dacă ne vaccinăm atunci şansa de a face forma gravă, şansa de a trebui să intri în spital chiar dacă te infectezi cu varianta Delta, să spunem, este mult, mult, mult mai mică, dar şi şansa să te infectezi este mult, mult, mult mai mică. Adică noi avem arma la îndemână şi arma asta este vaccinul. Şi, bineînţeles, respectarea măsurilor de sănătate publică care au fost recomandate tot timpul şi aici măsura de bază rămâne masca în spaţiile închise”, a completat șeful DSU.
Ce s-a vorbit despre obligativitatea vaccinării?
De asemenea, Raed Arafat a subliniat faptul că nu s-a vorbit despre obligativitatea vaccinării și „nu se pune problema de a obliga populația să se vaccineze”.
„Nu. Deci, de obligativitate nu s-a vorbit. Ştiţi bine că nu se discută şi au fost mai multe declaraţii care s-au dat, că nu se pune problema de a obliga populaţia să se vaccineze. Procesul merge, în ultima perioadă, mai lent, mai puţină lume vine la vaccinare şi – repet – este arma care o avem la îndemână acuma. Dacă ne vaccinăm, atunci reuşim să controlăm situaţia mult mai bine.Chiar dacă creşte numărul cazurilor, nu va fi creştere pe partea de cazuri critice şi de terapie intensivă. Deci asta va rămâne, totuși, soluția pe care o recomandăm”, a conchis acesta.