Dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat cine decide dacă intervine SMURD-ul sau Ambulanța în cazurile de urgență, atunci când se primește un apel la 112.
Raed Arafat, detalii despre cum funcționează numărul de urgență 112
Arafat a subliniat că decizia de intervenție se bazează pe protocoale clare și un algoritm stabilit printr-un ordin comun al ministrului Sănătății și ministrului de Interne, în vigoare din 2007 sau 2008.
Principiul de bază este „cel mai apropiat plus cel mai competent”, ceea ce înseamnă că echipajul cel mai apropiat de locul incidentului va interveni, dar dacă situația necesită competențe suplimentare, se va trimite și un echipaj mai calificat.
Decizia de a trimite echipajele aparține dispeceratului
Raed Arafat a oferit un exemplu concret: în cazul unei persoane inconștiente, o motocicletă echipată cu defibrilator poate ajunge rapid la locul incidentului pentru a oferi primul ajutor, câștigând timp până la sosirea unei ambulanțe mai bine echipate de la SMURD sau de la Serviciul de Ambulanță.
Arafat a explicat că decizia privind trimiterea echipajelor este luată de dispeceratul serviciului de urgență. Dispeceratul poate decide să trimită o mașină de terapie intensivă sau un elicopter SMURD, în funcție de complexitatea cazului.
„Și serviciul de ambulanță, cu un asistent pe mașină, poate să aibă nevoie de o mașină de terapie intensivă sau elicopter și vine SMURD-ul. Și echipajul de prim ajutor poate să aibă nevoie de medic și să vină o mașină cu medic de la Ambulanță. Decizia o ia dispeceratul, inclusiv pe elicopter, decizia e la dispecerat”, a spus Arafat la DC News.
Rolul medicilor și asistenților în dispecerate
În unele zone, dispeceratele sunt coordonate alternativ de medici de la SMURD și de la Ambulanță, cum este cazul în județul Mureș, a precizat șeful DSU. În alte dispecerate, unde numărul medicilor este insuficient, coordonarea este realizată de asistenți medicali.
Raed Arafat a precizat că în zonele în care nu sunt destui medici, un asistent medical preia rolul de coordonare a intervențiilor. În județul Mureș, coordonarea este asigurată zilnic, alternativ, de un medic de la Ambulanță sau de la SMURD.