Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a reacționat după ce senatoarea Diana Șoșoacă a fost amendată. Astfel, specialistul a criticat îndemnul la ură și a spus că este „o boală terminală a unei societăți”.
Raed Arafat, reacție la amendarea Dianei Șoșoacă: O boală terminală a unei societăți
Așadar, șeful DSU a scris pe pagina sa de socializare că îndemnul la ură nu trebuie tolerat într-o societate democratică a secolului 21.
„James Baldwin spunea: „Nu tot ceea ce este infruntat poate fi schimbat, dar nimic nu poate fi schimbat pană nu este infruntat.” Mai jos aveti comunicatul Consiliului Combaterii Discriminarii privind amendarea d-nei Diana Sosoaca si sanctionarea d-lui Mihail Neamtu, in urma sesizarii mele privind afirmatiile rasiste spuse de cele doua personaje in spatiul public.
Rasismul si xenofobia reprezinta o boala terminala a unei societati si trebuie infruntate si invinse inainte ca ele sa devina o parte din „normalitatea” in care traim. Astfel de afirmatii, indiferent cui sunt ele adresate, nu trebuie tolerate intr-o societate democratica a secolului 21. Istoria ne-a aratat ce poate face rasismul, xenofobia si indemnul la ura, astfel incat este obligatia noastra sa reactionam de indata daca nu vrem ca istoria sa se repete!”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.
Diana Șoșoacă a fost amendată cu 5.000 de lei
Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis amendarea contravenţională a senatoarei Diana Iovanovici-Şoşoacă pentru afirmaţii discriminatorii la adresa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
„Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor din data de 12 ianuarie 2022, a adoptat următoarea hotărâre: afirmaţiile: „de ce nu se duce domnul Raed Arafat în ţara lui de baştină”, „vorbeşte despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba ţării sale natale”, „nu ştiu cum domnul Raed Arafat şi-a luat examenul de cetăţenie”, „trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Se sancţionează autorul declaraţiei, doamna Iovanovici-Şoşoacă Diana, cu amendă contravenţională de 5.000 de lei.
Votul împotrivă cu propunere de neincidenţă, faptele ar putea să intre sub incidenţa legii penale. Afirmaţiile: ‘vorbeşti română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine’, ‘mă simt reprezentat ca român de cel care vorbeşte corect română’, ‘sper că ştii limba română corect, este totuşi o condiţie pentru a fi român’ constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000”, este scris într-un comunicat al CNCD.