Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a participat marți la un eveniment ce marchează începutul lucrărilor de demolare şi reconstruire a Detaşamentului de Pompieri Obor.
Cu această ocazie, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a vorbit și despre existența unui proiect care ar urma să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile și care prevede construcţia a circa 100 de subunităţi de pompieri în toată ţara.
Raed Arafat susține că subunitățile ar urma să fie amplasate în mod deosebit în zonele rurale, iar timpii de reacție vor fi reduși în cazul unor evenimente neplăcute.
Raed Arafat, despre proiectul privind construcția a 100 de subunități noi de pompieri
„Pe lângă consolidarea clădirilor pe care o consider unul dintre cele mai importante lucruri pe care le facem pentru angajaţii noştri, pentru pompierii noştri şi pentru salvatori mai există şi planuri de creştere a numărului punctelor de lucru şi a subunităţilor de pompieri pe ţară. Aici vine proiectul de aproximativ 100 de subunităţi noi de pompieri, care urmează să fie finanţat din fonduri europene nerambursate şi care vor fi în mod deosebit amplasate în zonele rurale.
Pe lângă asigurarea siguranţei salvatorilor, asigurăm şi creşterea capacităţii şi mai ales răspândirea, în sensul în care să reducem timpii de reacţie”, a afirmat Raed Arafat.
Șeful DSU a vorbit și despre reconstrucţia Detaşamentului Obor şi repunerea sa în funcţiune. Potrivit acestuia, timpul de reacţie al salvatorilor în zonă se va diminua, odată cu noua mișcare făcută.
Timpii de așteptare vor fi reduși
Totodată, Raed Arafat a mai explicat că investițiile nu se vor opri aici, ci vor continua până când autoritățile vor putea fi mobilizate la timp.
„De când am închis această subunitate, obligaţi fiind de condiţiile care erau şi riscul mare pentru pompieri, normal că am crescut timpii de reacţie în zonă, pentru că oamenii au fost mutaţi în alte subunităţi şi a dispărut o subunitate din Bucureşti care avea un raion de intervenţie, care a fost preluat de alte subunităţi.
În maxim 24 de luni ne vom întoarce la asigurarea raionului respectiv din această subunitate, ceea ce înseamnă că din nou vom asista la scăderea timpului de reacţie în zona pe care o deservea până în 2017 Detaşamentul Obor”, a spus Arafat.
În ceea ce privește situația din București, șeful DSU este de părere că numărul punctelor de plecare a pompierilor din Capitală sunt insuficiente, fiind nevoie de cel puţin încă zece.
Totodată, Arafat a explicat că Bucureștiul s-a dezvoltat, iar circulația a devenit mult mai complexă, lucru care a făcut ca timpii de așteptare pe aceeași distanță să crească destul de mult.
Raed Arafat, despre punctele de plecare a pompierilor din București
El a adăugat ăc nu este nevoie de subunități mari, ci cum sunt în alte orașe precum Paris și New York, de unde pot pleca două sau trei mașini.
„Bucureştiul trebuie să aibă mai multe puncte de plecare a pompierilor şi a maşinilor de urgenţă medicală. Nu sunt suficiente cele care sunt. (…) Din calculele noastre, nevoia este de încă cel puţin vreo 10 puncte de plecare, pentru că Bucureştiul s-a dezvoltat, în sensul în care circulaţia a devenit foarte complexă şi timpii sunt mai mulţi pe aceeaşi distanţă şi atunci trebuie să scurtăm aceşti timpi prin mai multe subunităţi. Bucureştiul s-a dezvoltat şi prin creşterea ariei.
Deja cu Ilfov, dacă luăm, zona este foarte mare de intervenţie şi atunci este clar că necesită un număr suplimentar de subunităţi de pompieri, de puncte de plecare. Nu trebuie subunităţi mari, trebuie cum găsiţi în New York, în Paris, în alte zone, puncte de plecare cu două maşini, cu trei maşini. Acest lucru este în vizorul nostru”, a arătat secretarul de stat în MAI.