Raed Arafat anunță o decizie șocantă în România: Pentru a gestiona o situație de urgență, de dezastru!

Sursă: Dreamstime

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat luni seara că Mecanismul de Protecție Civilă urmează să fie activat în cursul zilei de marți. Secretarul de stat din cadrul MAI spune că planul va fi activat pentru medicamentul Tocilizumab.

Raed Arafat a semnat ordinul! Se va activa Mecanismul de Protecție Civilă. Operațiile și internările vor fi suspendate de luni seara

Luni seara, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a anunțat că marți urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă. Cererea activării acestui plan a fost făcută de către Ministerul Sănătății pentru medicamentul Tocilizumab.

”Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) spune că România are cantități din acest medicament pentru 2-3 săptămâni.

”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat.

Cantitatea necesară de medicament va fi stabilită în cursul zilei de marți de către Ministerul Sănătății.

Raed Arafat a anunțat că se ia în calcul posibilitatea de a solicita oxigenatoare individuale pentru a facilita creșterea numărului de paturi cu oxigen în spitale.

Autoritățile nu iau în calcul transportarea pacienților cu COVID în străinătate

Într-o altă ordine de idei, șeful DSU a explicat motivul pentru care autoritățile nu iau în considerare posibilitatea de a transporta pacienții cu coronavirus în străinătate.

Acesta spune că transportarea se poate face la distanțe limitate, cu spitale din vecinătate, subliniind că este imposibil să pui un număr mare de oameni în avioane în contextul în care pacienții cu oxigen nu pot fi urcați în acestea, existând risc de incendiu sau explozie.

”Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a explicat Raed Arafat.

Secretarul de stat nu a exclus posibilitatea ca România să solicite la un moment dat echipe din străinătate.

Internările și operațiile care nu sunt de urgență sunt suspendate pentru 30 de zile

În acest context, de luni seara, toate internările și programările operațiilor care nu sunt urgente se suspendă pentru o perioadă de 30 de zile. Femeile însărcinate care au nevoie de control, bolnavii de cancer și pacienții care au nevoie de dializă nu se încadrează în acest ordin. Cei care ajung la urgențe sunt și ei o excepție a acestui ordin.

”Situația este pentru a gestiona o situație de urgență, de dezastru, unde avem resurse mai limitate față de necesar.” a anunțat Raed Arafat.

Potrivit unui alt ordin, ”toți rezidenții de medicină de urgență urmează să fie preluați la stagiul de bază, adică la Unitățile de Primiri Urgență, pentru completarea personalului”.

Sursă foto: Dreamstime