Prin noua regulă adoptată de CNSU, oamenii care sunt nevoiți să stea în izolare COVID-19, pot fi suspendați temporar din carantină dacă sunt nevoiți să participe la un eveniment familial important, precum: botez, nuntă sau înmormântare.

Raed Arafat a explicat că participarea la nuntă nu înseamnă că o persoană carantinată poate sta la întreaga petrecere, ci doar poate participa la cununia legală de la starea civilă.

„Situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative”, a precizat Arafat.

Reamintim că, recent, Alexandru Rafila a transmis faptul că cel mai probabil în martie se va discuta despre un calendar al evenimentelor mari, astfel încât să se poată crea o predictibilitate, în contextul în care măsurile nu pot fi luate de la o zi la alta.

Se dă liber la nunți! Alexandru Rafila a spus tot

„Am avut multe întâlniri, în ultima perioadă, cu reprezentanţi din multe domenii, fie că discutăm de HoReCa, organizatorii de evenimente. Cred că în luna martie vom putea să avem o discuţie aplicată despre un calendar pe termen mediu măcar încât să existe predictibilitate. Toată lumea îşi doreşte predictibilitate, nu o măsură pe care o luăm de azi pe mâine”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat și de ce a ales fix luna martie. Potrivit acestuia, atunci vor exista mai multe elemente concrete referitoare la evoluția pandemiei de coronavirus, adăugând că cel mai probabil nunțile, dar și alte evenimente ar putea fi reluate în siguranță din luna mai, cu anumite limitări.

El a adăugat că elementele de siguranță precum distanțarea socială și utilizarea măștii vor rămâne în vigoare.

„Cred că în luna martie, când vom avea elemente mult mai concrete în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei, putem să stabilim un program. Cred că din luna mai aceste evenimente se pot relua. Probabil, cu anumite limitări. Nu ştiu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elemente de siguranţă, care înseamnă o oarecare distanţare sau, în cadrul unor evenimente publice, utilizarea măştii”, a mai spus Alexandru Rafila.