Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că în următoarele luni vor fi montate 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în casele românilor. Această inițiativă face parte din campania "Detector pentru viață".
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că în următoarele luni vor fi montate 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în casele românilor.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat această campanie ca fiind un pas important. El a subliniat că prevenția înseamnă, pe lângă informarea cetățenilor, și o mai mare exigență din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Se dă startul Săptămânii Protecției Civile
În cadrul unei conferințe de presă sâmbătă, Raed Arafat a anunțat ce se va petrece în timpul Săptămânii Protecției Civile. Acesta va debuta luni. În timpul acestui eveniment vor avea loc diverse activități, inclusiv cursuri de prim-ajutor și ziua porților deschise la inspectoratele județene pentru situații de urgență.
De asemenea, va fi lansată campania „Detector pentru viață”.
10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în case
Conform lui Arafat, rostul campaniei este să se instaleze 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon, cu sprijinul E.ON și Delgaz Grid. Aceste două companii au asigurat aceste detectoare. Detectoarele au o garanție de zece ani.
„Nu avem cum să acoperim toate nevoile. Am stabilit niște criterii și am ales următoarele județe: Alba, Brașov, Caraș Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, pe baza unor date statistice furnizate de IGSU. În fiecare județ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență împreună cu autoritățile publice locale vor alege 10-15 localități. Ulterior, în aceste localități, se va discuta cu cetățenii interesați, deoarece instalarea acestor detectoare nu este obligatorie. Aceștia pot primi un detector de fum și, eventual, de monoxid de carbon, în funcție de evaluarea nevoilor”, a explicat șeful DSU.
Ce imobile sunt vizate
Raed Arafat a spus că obiectivul acestei campanii sunt casele mai vechi. Sunt vizate și cele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilități sau mulți copii. Nu se vor putea instala detectoare în casele de o singură cameră, de exemplu. Asta pentru că ar putea genera alarme false.
Însă, a spus șeful DSU, casele mai vechi, casele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilități și mulți copii sunt ținta autorităților.
„Dar ținta noastră din spatele acestei campanii este puterea exemplului și încurajarea oamenilor să-și achiziționeze astfel de detectoare, care nu sunt scumpe deloc; un detector costă câteva euro, în funcție de calitate și caracteristici. Îi îndemnăm să-și monteze aceste detectoare în casele lor”, a adăugat șeful DSU.
Predoiu e convins că se vor salva vieți
Ministrul Afacerilor Intern, Cătălin Predoiu a menționat că această campanie va salva vieți. Acesta a menționat că, în general, pompierii vin în sprijinul unor astfel de momente. Cu toate acestea, Predoiu a propus o altă realitate.
„Să pornim de la două cifre. Să ne imaginăm o cifră a acțiunilor de prevenție și apoi o altă cifră a evenimentelor. Cu cât această cifră a acțiunilor de prevenție crește, cu atât cifra evenimentelor scade. Dacă cifra evenimentelor scade în mod corespunzător, scade și numărul de intervenții. Dacă numărul de intervenții scade, scad și riscurile, scad costurile, dar în același timp cresc șansele cetățenilor de a fi feriți de evenimente care le pun viața în pericol. Este o corelație atât de simplă între acțiunea de prevenție și salvarea vieților”, a subliniat Predoiu.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat că țările europene sunt mai avansate în materie de prevenție și educație civică față de România. După o discuție recentă cu colegi din alte state europene, Predoiu a evidențiat că, în ceea ce privește dotările și organizarea sistemelor de intervenție, aceste țări se află în urma României. Totuși, în domeniul prevenției și al educației civice pentru intervenția imediată în situații de urgență, România are mult de recuperat. Ministrul a accentuat că mentalitatea contractualistă, care presupune că intervenția este responsabilitatea altora, trebuie schimbată. Cătălin Predoiu consideră că această campanie de montare a 10.000 de detectoare de fum reprezintă un pas înainte.