Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a venit cu detalii referitoare la victimele din urma cutremurului care a avut loc în cursul zilei de marți, 14 februarie.
Raed Arafat a declarat că două persoane au fost rănite, în timp ce mai multe case au fost afectate de cutremurul din Gorj.
De asemenea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) spune că statistica este realizată în funcție de datele centralizate marți, până la ora 16:30.
„Tot la nivel naţional a fost activată grupa operativă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, cu participare de ofițeri din partea IGSU-ului și din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, și care a avut și o vizită din partea ministrului Afacerilor Interne, care a participat acolo la evaluări și la primele rapoarte pe care le-am avut, până ne-am asigurat că nu avem nimic critic sau nimic grav.
La nivel local, verificarea situației din teren, asta este o datorie a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, a tuturor subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General, unde mașinile, personalul ies pentru o evaluare în zonele unde cutremurul s-a resimțit. Iar în județul Gorj, având în vedere că s-a resimțit mai puternic cutremurul acolo și începând să vină și telefoane pe 112, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Ca urmare a cutremurului produs, au fost înregistrate efecte în 6 localități din 3 județe: Gorj, Dolj și Mehedinți, fiind înregistrate peste 50 de apeluri de urgență prin 112. Apelurile s-au referit la fisuri sau la elemente căzute, elemente de construcție. Inițial s-a vorbit de o eventuală casă prăbușită, care s-a infirmat și mai degrabă era doar o casă cu fisuri. Și câteva atacuri de panică, care au venit tot prin 112. , a declarat șeful DSU, Raed Arafat.
Cele mai multe probleme au fost în județul Gorj
Raed Arafat a mai spus că cele mai multe probleme au fost în județul Gorj. Șeful DSU a precizat că „au fost semnalate efecte în 3 localități: Târgu Jiu, Arcani și Bumbești-Jiu, ce constau în fisuri la mai multe imobile și elemente de construcție desprinse, inclusiv la nivelul Primăriei și al Prefecturii. Astfel, la nivelul Unității de Primiri Urgență Gorj și la nivelul Compartimentului de Primiri Urgențe Novaci s-au prezentat 5 persoane cu atac de panică şi 2 persoane rănite ușor, una care a fost în interiorul Primăriei Târgu Jiu, care prezentau traumatisme cranio-cerebrale minore şi una din persoane un traumatism dorso-lombar minor.
Apar constatate până la ora 16:30, situația fiind în dinamică, ce vă spun acum normal că poate să se modifice la raportul final, pe care o să-l primim din partea colegilor de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 7 case de locuit cu fisuri sau cu elemente de construcție căzute, gen cărămidă, hornuri etc., aici vorbim: una în localitatea Arcani şi 6 în localitatea Târgu Jiu, la nivelul județului Gorj. 4 sedii de instituții – Instituția Prefectului Gorj, Direcția Evidenței Populației Gorj, sediul Primăriei Târgu Jiu și Biserica Centrală Târgu Jiu. 2 spații comerciale din Târgu Jiu. Și 5 blocuri de locuit, 2 din Târgu Jiu și 3 din Bumbești-Jiu.
Bineînțeles, acolo unde apar fisuri asta nu înseamnă că blocul nu este locuibil, însă se va face normal evaluarea din partea experților de construcții și care vor spune dacă se poate să se întoarcă la bloc sau dacă sunt anumite probleme, așa cum s-a întâmplat ieri cu blocul de 4 etaje care a fost expertizat și s-a decis că poate să rămână locuit fără nicio problemă și aceste construcții care au fisuri și ele urmează să fie expertizate de experții în construcție. De asemenea, au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum, de la unele blocuri de locuit din zona Debarcader a municipiului Târgu Jiu, asta este la Gorj”, a mai spus acesta.
Ce alte probleme au fost identificate?
Nu în ultimul rând, Raed Arafat a mai spus că în județul Dolj „avem elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul sediului Poliției de Frontieră din orașul Calafat. Asta este singura problema care a apărut în județul Dolj.
Județul Mehedinți. Localitatea Baia de Aramă – elemente de construcție în pericol să cadă de pe acoperișul unui bloc de locuințe. Iar localitatea Drobeta-Turnu Severin, fisuri la o casa socială a primăriei, din care s-au autoevacuat 22 de persoane, precum şi la alte 3 imobile unde au apărut fisuri. Vreau să subliniez câteva aspecte: deci, astea sunt efectele care le aveam până la ora 16:30. Din ce vedeți, bineînțeles, nu sunt efecte grave”.