Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) și secretar de stat în MAI spune că România riscă să rămână fără personal medical în valul 5, acest lucru venind pe lângă numărul mare de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, marea problemă este că personalul medical începe să se îmbolnăvească.

Avertismentul lui Raed Arafat

„Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea.

Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare”, a anunțat Raed Arafat, luni seară, la B1 TV.

România ar putea rămâne fără personal medical în valul 5

Arafat a mai arătat că o parte din zone medicală, partea de situaţii de urgenţă mai exact, dispecerate unde „stau oamenii împreună”, s-ar putea infecta în lanț. În aceste condiţii, șeful DSU a insistat pentru purtarea măştii de protecţie, subliniind că „riscăm, dacă se îmbolnăvesc între ei, să nu mai avem oameni în astfel de sisteme, de servicii care trebuie să asigure continuitate”.

Acesta a mai spus că unele ramuri ale economiei pot fi „impactate” nu prin măsurile restrictive, ci din cauza numărului mare de angajaţi care ajung să fie izolaţi din cauza faptului că sunt contacţi ai unor bolnavi.

„Faptul că avem un număr mare de infectați pozitiv clar că poate paraliza unele domenii. Adică economia, care toți vor să meargă și să fie bine chiar în timpul pandemiei, poate să fie impactată nu prin măsurile restrictive și prin măsurile de limitare, și mai mult prin îmbolnăvirea într-un număr mare și ajungerea la izolare. De aici, după analize multe făcute și la INSP, și pe plan internațional, pentru această variantă, deja perioada de izolare / perioada de carantinare a scăzut și scăderea, impactul ei este bineînțeles pozitiv, în sensul că nu mai limitezi omul 14 zile.

Dacă e carantină, este cinci zile, dacă este izolare, este șapte zile, pentru că dovezile arată că perioada de incubație este de la două la patru zile, dar la șapte zile, dacă e izolat șapte zile și este asimptomatic, poate ieși după această perioadă”, a mai explicat Raed Arafat.

“Testul PCR rămâne cel sfânt”

„Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu (…) toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente”, a mai afirmat Raed Arafat.

Medicul a mai atras atenția că „testul PCR rămâne cel sfânt, care poate să confirme o infecţie pe varianta Omicron”, arătând că există teste antigen rapide fals negative. În acest context, medicul le-a recomandat celor care au simptome ale bolii să „stea acasă” până când fac un test PCR, pentru a evita să îi îmbolnăvească şi pe alţii.