Două persoane, un bărbat și o femeie, au murit până acum în Italia din cauza pneumoniei virale, în două regiuni separate, Lombardia și Veneto. În țara în care trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate s-a instalat panica, în contextul în care numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc. Nu mai puțin de 42 de cazuri au fost înregistrate până acum în nordul Italiei.
Recomandări ferme pentru români
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, le-a făcut sâmbătă seară câteva recomandări românilor stabiliți în Italia și celor care vor să revină în țara noastră, în contextul cazurilor de coronavirus care continuă să crească în mai multe regiuni din Italia.
„În primul rând, cred că din zona afectată sau unde autoritățile au făcut anumite recomandări, toată lumea trebuie să respecte aceste recomandări și să le aplice pe partea de igienă, de rămas acasă, să nu participe la evenimente publice, să nu se expună.
Dacă cineva călătorește din această zonă, atunci va trebui să anunțe Ambasada României, ca să știm că acea persoană vine în țară. Și la aeroport trebuie să spună că vin din zona respectivă”, a precizat șeful DPU.
Raed Arafat spune că situația din Italia nu reprezintă un motiv de panică în momentul de față.
Care sunt cele mai bune soluții
„Oricum, nu e motiv de panică la acest moment și sunt convins că asta transmit și autoritățile italiene. Rămasul acasă și contactul cât mai puțin cu exteriorul e cea mai bună soluție”, a mai spus Arafat, conform Antenei 3.
Două persoane au murit în Italia din cauza coronavirusului. Alte 51 de persoane au fost infectate, iar mai multe localități au fost închise.
Trebuie precizat faptul că Ministerul Afacerilor Externe – MAE a emis sâmbătă un comunicat în care precizează că, până acum, ambasada României la Roma și oficiile consulare de pe teritoriul Italiei nu au primit notificări din partea autorităților locale referitor la faptul că ar fi români printre persoanele infectate cu noul coronavirus.
Nu au fost primite nici cereri de asistență consulară, arată MAE.