Raed Arafat a tras dumincă semnalul de alarmă cu privire la deschiderea școlilor și începerea noului an școlar. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a arătat ce este de făcut pentru ca activitatea să fie desfășurată în siguranță.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a atras duminică atenția că va fi o perioadă dificilă după deschiderea școlilor.
Este nevoie de o colaborare între profesori, părinți și autorități, trage semnalul de alarmă șeful DSU, cu doar o zi înainte de începerea noului an școlar.
”Va fi o perioadă dificilă”
”Va fi o perioadă dificilă, dar dacă colaborăm cu toții sunt convins că putem desfășura activitatea în siguranță. Aici este nevoie de colaborare între profesori, părinți și autorități.
Ați văzut că deciziile de deschidere/ închidere sunt decizii locale pentru că nimeni nu știe mai bine situația din școli decât de cei care sunt acolo.
Singurul lucru este necesitatea colaborării și înțelegerii cu toate părțile pentru a le asigura copiilor un climat corect”, a spus Raed Arafat.
”Trebuie respectate regulile peste tot”
Șeful DSU avertizase anterior că interacțiunea copiilor în parcuri are un risc mult mai mare de infectare decât ziua alegerilor locale.
”Interacțiunea copiilor în parcuri poate că a avut un efect. Nu putem să știm exact. Trebuie respectate regulile peste tot, atât la școală, cât și în parc. Dacă se respectă peste tot situația este controlabilă.
La fel la locul de muncă dacă nu se respectă crește riscul de răspândire, chiar mai grav decât la ziua alegerilor”, a spus Arafat.
Se așteaptă la o creștere a numărului de noi cazuri
Șeful DSU a mai precizat că nu este nici optimist, dar nici pesimist cu privire la începutul noului an școlar.
Acesta a mai adăugat că se așteaptă la o creștere a numărului de noi cazuri, însă situația ar putea fi ținută sub control dacă românii respectă normele impuse de autorități.
În acest context, Raed Arafat, a făcut din nou apel la populație să respecte regulile de igienă și distanțare socială, deoarece ele sunt singura soluție pentru a limita răspândirea virusului.
Foto: INQUAM / George Călin