Raed Arafat consideră că intervenţia pompierilor de la Crevedia a fost una corectă

Raed Arafat, şeful DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), a analizat modul în care pompierii au intervenit sâmbătă la Crevedia, la locul unde au avut loc explozii în serie la o staţie GPL.

Arafat consideră că modul în care au intervenit salvatorii a fost unul corect, având în vedere că aceştia au luat măsuri pentru a evacua populaţia, pentru a limita pagubele şi în vederea răcirii cisternelor.

Şeful DSU explică că nu s-a pus problema iniţial de stingere integrală a incendiului, pentru că era nevoie ca gazul să se consume mai întâi integral.

„Comandantul acţiunii, din momentul în care am ajuns eu, am fost eu, dar acolo existau inspectori şefi de pompieri pe Bucureşti – Ilfov. A mai venit şi inspectorul şef pe Dâmboviţa şi pe partea de incendii expertiza este la dânşii. Organizarea dispozitivului de incendii o fac pompierii. (…)

Pompierii au făcut intervenţia lor, conform procedurilor. Dacă sunt probleme, le vor analiza. Dacă au fost probleme punctuale, le vor identifica. Dar modul în care s-a intervenit după o primă explozie a fost un mod corect: să protejeze ce este în jur, să evacueze populaţia şi să intervină pentru limitarea pagubelor. La niciun moment nu au pus în cap ca să stingă integral incendiul, pentru că gazul trebuia să fie consumat.

Dar trebuia să prevină zona din jur şi să prevină răspândirea la case, să prevină alte situaţii. Explozia era prevenită prin răcirea cisternelor. Acest lucru îl fac pompierii de fiecare dată când au implicate cisterne. Din păcate, de data asta, cisterna a explodat”, a declarat sâmbătă, 27 august, Raed Arafat.

explozie crevedia
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Pompierii au fost retraşi de lângă cisterne în momentul în care au fost aduşi roboţii

Şeful DSU a mai explicat că trei roboţi erau în funcţiune în momentul în care a avut loc explozia, iar pompierii care se aflau lângă cisternă fuseseră retraşi.

În plus, ei au avut şi alte îndatoriri la acel moment, precum protejarea caselor aflate în apropiere, unde incendiul s-ar fi putut răspândi.

„De unde vreţi pompierii să se lupte cu incendiul? Ca să ştiu. (…) Da, roboţii au fost folosiţi. Pompierii care erau lângă cisternă au fost retraşi după ce au intrat roboţii. Şi deflagraţia a avut loc după ce trei roboţi erau în funcţiune. (…)

Zona a fost evacuată, au venit pompierii şi au apărut mai multe persoane, inclusiv jurnalişti. Şi îmi aduc aminte foarte bine de modul în care au insistat să se apropie şi chiar am insistat personal, împreună cu jandarmii, să se îndepărteze. Deci, la niciun moment nu s-a pus problema ca noi să permitem ca alte persoane decât cele autorizate să se apropie de locul incendiului.

Pompierii care au fost la intervenţie nu stăteau numai să răcească cisterna. Au avut case care erau sub risc de răspândire a incendiului şi a trebuit să protejeze şi casele respective”, a mai spus Raed Arafat, stând de vorbă cu jurnaliştii.

Nu există intervenţii ale pompierilor fără risc

Din păcate, toate intervenţiile pompierilor presupun un anumit grad de risc. Nu se poate vorbi vreodată despre „risc zero” la o intervenţie a pompierilor, spune Arafat.

Se iau însă măsuri pentru diminuarea acestor pericole prin folosirea roboţilor şi retragerea persoanelor aflate în proximitatea cisternelor.

„Din păcate, există intervenţii cu risc. Dacă doriţi intervenţii cu risc zero la pompieri, înseamnă că nu înţelegem despre ce vorbim. Vorbim de foc, de explozii şi de probleme. Nu ai cum să spui că ‘am zero risc la pompieri’. Da, se minimalizează riscul la maxim şi una din metodele de minimalizare este introducerea roboţilor şi retragerea unei părţi din pompieri care erau foarte aproape de cisternă”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a mai precizat că fiecare intervenţie a pompierilor este analizată ulterior, pentru a descoperi eventuale erori. În plus, el a subliniat că jurnaliştii riscau să se numere şi ei printre victime. Din fericire însă, jandarmii au fost fermi şi au cerut presei să nu se apropie de locul exploziei, îndepărtându-i pe cei care se apropiaseră prea mult.