Raed Arafat a vorbit recent despre modul în care instituția pe care o conduce dorește să combată fenomenul fake news. Declarația șefului DSU a venit după ce au apărut informații potrivit cărora se pregăteşte o platformă informatică, care va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi informații false.
Raed Arafat, despre combaterea fake news în România: Asta nu înseamnă cenzură
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că autoritățile trebuie să vină cu varianta adevărată, astfel încât să fie pusă în fața oamenilor pentru a combate „deep fake-ul”.
„Trebuie să venim cu varianta adevărată și să o punem în fața oamenilor, ca să combatem ce vedem acum, cu deep fake-ul. Asta nu înseamnă cenzură, ci înseamnă că verificăm și venim cu variantă oficială, după care omul va avea ambele variante în fața lui. Varianta cealaltă, dacă nu o șterge cumva Facebook sau YouTube, noi nu putem face acest lucru. Singurul lucru pe care noi îl facem la acest moment este că dacă primim ceva ce este o minciună, venim cu partea noastră și o punem în față. Asta e varianta noastră și hotărâți-vă care este adevărată. Nu va fi neapărat un site.
Verificatorii sunt oameni de la ONG-uri care se ocupă de așa ceva, oameni care o să-ți spună, sunt softuri care fac asta. Noi doar primim raportări. Verificatorii nu vor fi plătiți, pentru că e activitatea unor ONG-uri, e activitatea lor. Nu primesc bani de la stat, deloc. Există companii care fac asta și primesc bani mulți, dar în cazul nostru o vor face pro-bono și îți dă aceste date și poți să faci un răspuns, iar acesta va apărea public”, a spus Raed Arafat la Digi24.
„Noi venim cu varianta care combate varianta cealaltă”
De asemenea, acesta a spus că „noi nu venim și ștergem varianta cealaltă”, deoarece rămâne „în fața omului”.
„Noi nu putem să stăm să monitorizăm social media, iar cei de la ONG-uri vin și ne arată unde au apărut anumite probleme. Îi dăm niște chestii, de exemplu, pe care le urmărim, dacă sunt aspecte despre DSU, despre IGSU, despre un anume subiect și ei le pun. Apoi îți spun că au apărut acele chestii și poate că unele din ele sunt adevărate, dar poate că te trezești și cu o chestie fake news.
Nu e vorba de Ministerul Adevărului, noi lăsăm omul în final să decidă, pentru că noi nu venim și ștergem varianta cealaltă, ea rămâne în fața omului. Noi venim cu varianta care combate varianta cealaltă. Asta trebuie să facă fiecare instituție”, a completat șeful DSU.