Aflat în Vama Albița, Raed Arafat a spus că temperaturile scăzute au impact asupra șanselor de a salva oamenii prinși sub dărâmături, dar încă mai pot fi găsiți supraviețuitori.
„Deja temperaturile scăzute au impact pe zonele de căutare. Am auzit pe cineva întrebând „Credeţi în miracole?”. „Da, credem în miracole” şi poate totuşi mai reuşim să găsim oameni în următoarele zile, sau copii care sunt sub dărâmături.
Vom lucra până la momentul în care se va decide că nu mai este nevoie. Aşa că echipele noastre vor rămâne acolo, bineînţeles cu acordul ministerului şi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă condus de domnul prim-ministru.
Vor rămâne acolo, iar dacă e necesar vom face schimburi până când ni se va spune că nu mai este nevoie”, a declarat acesta.
Două echipe de ajutor din România se află în Turcia
Șeful DSU a mai precizat că două echipe din România se află în Turcia și lucrează pentru a găsi supraviețuitori.
„Avem cele două echipe sosite. Ultima persoană scoasă în viaţă a fost cu câteva minute înainte de miezul nopţii, un tânăr de 16 ani. S-a lucrat 20 de ore pentru a-l scoate de sub dărâmături de către prima echipă sosită acolo. Acum am întrebat dacă au mai fost găsiţi supravieţuitori în zona desemnată lor.
Am înţeles că încă nu, dar echipele de căutare sunt pe teren şi caută în toate clădirile care sunt alocate în zona lor. Bineînţeles, au câinii care le-au fost puşi la dispoziţie, au echipamentele pe care le au la dispoziţie.
În secunda în care au suspiciunea, identifică o persoană în viaţă sub dărâmături, se organizează şi încep să lucreze pe situl respectiv. Poate să dureze ore până scot încă o persoană în viaţă”, a mai spus el.
Turcia a cerut suplimentarea echipelor de căutare-salvare
Vă reamintim că miercuri, pe 8 februarie, Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare. Drept urmare încă 57 de salvatori au mers în zona afectată de cutremure. Aceștia vor fi însoțiți de doi medici, doi asistenți voluntari de la Grupul Câinilor Utilitari.
Luni, pe 6 februarie, România a trimis o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în situații de criză din cadrul IGSU, în Turcia, țară puternic afectată de o serie de cutremure, potrivit unei decizii CNSU.