Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a oferit detalii despre cum funcționează departamentul pe care îl conduce din cadrul Ministerului de Interne.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne Raed Arafat susține că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe care îl conduce este un sistem în care mai multe componente cu atribuţii principale distincte lucrează, deseori, unele alături de celelalte.
„Asta este ideea sistemului integrat care, din păcate, în ultimul an cel puţin, văd că din ce în ce este mai greu înţeleasă de anumiţi colegi de-ai noştri”, spune Raed Arafat, care precizează că în plan internaţional DSU este privit ca un astfel de sistem.
Cum funcționează sistemul la etapa actuală
Şeful DSU precizează că salvatorii care lucrează în teren ştiu cum este că acţionezi în sistem integrat, referindu-se și şi la achiziţiile de ambulanţe.
„Consider că colegii de la Serviciile de Ambulanţă şi de la unităţile de primiri urgenţe, cel puţin cei care lucrează pe teren ştiu ce înseamnă să lucreze împreună, să lucreze într-un mod integrat şi ştiu foarte bine ce însemnă dacă rupem acest sistem şi fiecare începe să aibă o cale şi un drum diferit şi o viziune diferită.
Gândiţi-vă numai la ambulanţe, dacă am face să achiziţionăm fiecare ambulanţele lui, separat, după atâţia ani de când achiziţionăm ambulanţele împreună, pentru ambulanţă şi SMURD, ce ar însemna pe linia standardizării, pe linia interoperabilităţii, asta ar însemna că dacă luăm pe cineva din alt judeţ să vină să ajute pe colegii lui, s-ar putea să se trezească că unii au un fel de echipament, alţii au alt fel de echipament şi cu asta începem să stricăm ce am construit cu foarte greu în ultimii 30 de ani”, mai spune Raed Arafat.
Revenirea la un sistem integrat va fi extrem de dificilă
„Realitatea este că avem un sistem care are componente, fiecare cu competenţe principale, dar care toate se intersectează şi ajung să lucreze împreună şi nu cred că avem multe intervenţii, cu excepţia celor medicale simple, sau celor simple de stingere unde nu sunt persoane implicate sau victime, unde merge o singură structură.
De regulă, întotdeauna găsim minim două, dacă nu trei structuri din cele aflate în coordonarea DSU-ului. Asta este ideea sistemului integrat care, din păcate, în ultimul an cel puţin, văd că din ce în ce este mai greu înţeleasă de anumiţi colegi de-ai noştri.
Dar eu sper (…) să înţeleagă că, în momentul în care acest sistem este dezmembrat, revenirea la un sistem integrat va fi extrem de dificilă”, a afirmat Raed Arafat, marţi, 28 februarie, la prezentarea bilanţului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Raed Arafat: Pe plan internaţional, nu se uită la noi pe diferite componente
Acesta a precizat că DSU este privit, pe plan internaţional, ca o structură integrată.
„Pe plan internaţional, nu se uită la noi pe diferite componente, ei ştiu că în România este un sistem integrat, toţi care colaborăm cu ei, şi se ştie că acţionăm foarte rapid, ajungem repede unde este nevoie de noi şi, mai mult decât atât, şi ştim ce avem de făcut. Ăsta este cel mai important lucru.
Şi iarăşi se lucrează în sistem integrat cu Ministerul Apărării, cu colegii de la Forţele Aeriene, folosim tehnică şi mijloace care acum câţiva ani nu cred că cineva dintre noi se gândea la ele”, susține șeful DSU.