Raed Arafat a intervenit şi el în controversa ce a apărut vineri în spaţiul public, legat de o platformă care ar urma să scaneze dezinformările online.
Raed Arafat: O platformă care ar avea un impact pozitiv, aproape distrusă de o ştire falsă
Şeful DSU a atras atenţia că o încercare de a identifica ştirile false din mediul online a fost “aproape distrusă” de o ştire falsă, publicată de o entitate mass-media care a dorit doar “să scrie o minciună acolo şi să o publice”.
Raed Arafat a adăugat că un astfel de proiect este necesar, însă trebuie explicat şi înţeles corect. Un astfel de mecanism este unul “pozitiv” şi nu încalcă dreptul la libera exprimare sau dreptul “de a scrie sau de a spune ceva”.
Într-o conferinţă de presă, Arafat a fost întrebat de jurnalişti cum răspunde declaraţiilor lui Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care afirmase că nu va desemna pe nimeni în grupul de lucru privind identificarea de fake news, pentru că acesta ar fi un mecanism de cenzură.
“Toată România a mers la rând la benzinării din cauza unei ştiri false”
“Eu nu îi răspund dânsului, în niciun caz, pentru că dânsul, la rândul său, şi alţii care au comentat au urmat un fir, o ştire falsă, care a fost publicată de o entitate mass-media.
Noi, astăzi, am văzut cum o încercare de a identifica ştirile false şi a le combate a fost aproape distrusă de către o ştire falsă publicată de o entitate mass-media, care nu a sunat să întrebe, care a luat o chestie pe surse, pe care nici măcar nu a interesat-o despre ce este vorba, doar să scrie o minciună acolo şi să o publice”, a fost răspunsul dat de Arafat.
Şeful DSU a subliniat că România a fost asaltată de ştiri false în timpul pandemiei, iar efectul acestora se poate vedea chiar şi în aceste zile, dând drept exemplu panica ce s-a iscat la benzinării.
“Ştirile false sunt răspândite şi am văzut doar un efect al ştirilor false acum o seară, două seri, când toată România a mers la rând la benzinării din cauza unei ştiri false, care dacă era depistată din timp, când a început să se răspândească, putea să iasă o reacţie imediată, să informeze populaţia corect şi să sisteze isteria care s-a produs”, a subliniat Raed Arafat, potrivit Agerpres.
Statul român nu are de gând să impună cenzura. Autorităţile ar veni doar cu răspunsuri şi clarificări cu privire la ştirile false semnalate
Raed Arafat a mai indicat faptul că societatea civilă a fost cea care a venit cu ideea formării acestui grup pentru monitorizarea mediului online. Nu ar fi vorba de cenzură, a explicat şeful DSU, pentru că cenzura înseamnă închiderea site-urilor care au publicat ştiri false. “Nici nu avem uneltele să luăm astfel de măsuri noi”, spune acesta.
“Noi singurul lucru pe care l-am fi făcut sau l-am face dacă continuăm această colaborare ar fi să primim ştirea, să o verificăm şi să ieşim cu un răspuns şi o clarificare despre ştirea respectivă, astfel încât o ştire falsă să fie demontată de la început.
Singurii care pot să se supere de un astfel de demers pot fi numai cei care vor să răspândească ştiri false, în rest nu există motiv de supărare. Au indus în eroare diferite persoane care au ieşit şi au luat poziţie şi au comentat, pentru că au crezut că noi vrem să luăm măsuri împotriva celor care scriu astfel de ştiri.
Nici nu avem uneltele să luăm astfel de măsuri noi. Singurul lucru pe care putem să îl facem este să ieşim cu clarificări”, a mai declarat Raed Arafat.