Raed Arafat a vorbit despre presupusul război care ar exista între el și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Șeful DSU a spus de unde a început totul, el făcând referire la pandemia de coronavirus. Riscă Arafat să rămână fără slujbă în perioada următoare, ca urmare a acestor tensiuni?
Informații de ultimă oră în România. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a făcut dezvăluirile momentului. El a vorbit despre „războiul” cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Într-un interviu acordat pentru Realitatea PLUS, acesta susține că atunci când este într-un conflict preferă să nu dea replici care să fie înțelese greșit.
„În primul rând, când spun că sunt în conflict și nu dau replici, așa este, eu dau răspunsuri care să explice sistemul și să clarifice niște aspecte care pot fi înțelese greșit.
De la ce a pornit „conflictul” dintre Rafila și Raed Arafat
Când vrei să discuți, tehnica de a ataca prima dată public și apoi să spui că vrei să discuți… putea să se discute înainte să fie vreun atac în televiziune și nicio replică. Pentru că domnul doctor Arafat a început comentariile despre sistemul de urgență, să ne aducem aminte bine”, a spus Raed Arafat.
Șeful DSU a subliniat faptul că discuțiile au început în momentul în care s-a dorit ca pandemia să fie preluată de la DSU, la Ministerul Sănătății și Ambulanța la UPU.
În acest sens, el le recomandă tuturor să citească legislația și să înțeleagă ce este în spatele acestui sistem, înainte de a face acuzații.
„Am început cu scandalul că vrem să luăm pandemia de la DSU la Ministerul Sănătății, după care a început scandalul urgenței, că vrem să luăm Ambulanța și UPU.
Poate că ar trebui să stea cineva să citească legislația și să înțeleagă ce este în spatele acestui sistem – depersonalizarea sistemului, departamentul pentru situații de urgență este un departament care are 225 de funcții, unde sunt 3 direcții: Direcția Generală Urgențe Medicale, Direcția Generală de Protecție Civilă, Direcția de Suport Decizional”, a mai adăugat Arafat.
Raed Arafat, despre urgențele sanitare din România
Șeful DSU a mai adăugat că România nu este singura țară care consideră partea medicală de urgență ca și componentă a protecției civile.
„Din acest punct de vedere, în ultimii ani de când s-a înființat departamentul, noi am reușit o chestie extraordinară – de a duce sub o umbrelă tot ce face parte din conceptul de protecție sau de apărare civilă într-o țară, partea de intervenție, de căutare-salvare, incendii, calamități, medicalul de urgență.
Nu suntem singura țară care consideră partea medicală de urgență ca și componentă a protecției civile”, a mai declarat Raed Arafat, la Realitatea PLUS.