Secretarul de stat Raed Arafat a ținut să menționeze motivele pentru care medicina de urgență trebuie să facă parte din structura MAI.

„Primul echipaj de terapie intensivă mobilă a pornit la Târgu Mureș. În 1991 soluția găsită de noi a fost integrarea acestui echipaj la pompierii militari și să fie o colaborare cu militarii și Terapia Intensivă a Spitalului din Târgu Mureș. Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgență datează încă din anul 1990.

Acest rol a fost unul foarte important. Fără MAI nu am fi văzut un sistem evoluat în medicina de urgență nici în ziua de astăzi. Pentru că pe parcursul anilor, implicareas MAI a fost una extrem de importantă și primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est” a spus Raed Arafat.

Arafat: Primele descarcerări au fost făcute de pompieri

Totodată, Raed Arafat a ținut să menționeze că primele descarcerări au fost făcute de pompieri, chiar dacă echipajele au fost cumpărate de Ministerul Sănătății.

„Nu aveau cum să le deservească. Nu aveau echipamentele tehnice, nu aveau nimic din ce trebuie. Plus că descarcerarea este o activitate complexă care în toată lumea este făcută de pompieri, pentru că acolo trebui să vii cu mașină de stingere, să protejezi locul unde faci descarcerarea. Îți trebuie mult personal. Cine făcea descarcerarea la Ambulanță? Ambulanțierul sau medicul? Nu avea cum să meargă”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai spus că elicopterele au fost cumpărate de Ministerul Sănătății, dar instituția nu avea personal aeronavigant și atunci apelau la MAI.

„Pe partea de aviație, primele elicoptere erau cumpărate de MS, dar MS nu avea piloți, nu avea personal aeronavigant și atunci aceste elicoptere se dădeau MAI care le opera și le operează, le asigură mentenanța, combustibili, piloți, totul. Pe partea medicală venea medicul și asistența. Foarte multe ordine au fost semnate de doi miniștri”, a declarat Raed Arafat.

Alexandru Rafila, dispus să-i cedeze locul lui Raed Arafat

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că este dispus să îi cedeze locul lui Raed Arafat dacă medicina de urgenţă va trece în cadrul DSU, potrivit unui proiect de lege.

„Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI. Eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a spus Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătății mai spune că asistenţa medicală de urgenţă este realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU, ambele apaținând Ministerul Sănătăţii.

„Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila pleacă din fruntea Ministerului Sănătății?!

Mai mult, Alexandru Rafila susține că îl poate lăsa pe Raed Arafat în fruntea Ministerului Sănătăţii.

„Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat. Eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare.

Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”, spune Rafila.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre posibilitatea de a accepta propunerea MAI.

„Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate.

Aşa cum vă spuneam mai devreme, eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii sau să vină ca şi secretar de stat, pentru că una este persoana şi altceva este responsabilitatea faţă de funcţionarea sistemului de sănătate pentru următorii ani.

Legarea acestor chestiuni de numele unor persoane mi se pare o chestiune nepotrivită şi chiar uşor periculoasă”, a mai spus Alexandru Rafila.