Raed Arafat a vorbit despre reacţiile care au apărut după exploziile de la staţia GPL de la Crevedia. Potrivit șefului DSU, doar în ultimii trei-patru ani au fost cumpărate 30.000 de echipamente de protecţie, specifice incendiilor.
Acesta a subliniat că este complet fals să spui că „ţara nu cumpără echipamente de protecţie”.
Raed Arafat spune că au fost cumpărate cantităţi importante de echipamente de protecţie
De asemenea, specialistul a subliniat că în ultimii ani s-au cumpărat cantităţi foarte importante de echipamente de protecţie.
„Am fost atacaţi pe echipamentele de protecţie. S-a dorit să se arate că în România nu s-au cumpărat echipamente de protecţie, că echipamentele de protecţie nu sunt bune. Staţi un pic! Numai în ultimii trei-patru ani au fost cumpărate 30.000 de echipamente de protecţie, specifice incendiilor, Nomex, pe care le îmbracă pompierii şi care limitează expunerea la foc şi au fost cumpărate aproape 20.000 de căşti, numai anul ăsta, 2023, şase mii de căşti noi au fost distribuite la pompieri. Să vii şi să spui că ţara nu cumpără echipamente de protecţie este fals. S-au cumpărat în ultimii ani şi s-au cumpărat cantităţi foarte importante de echipamente de protecţie”, a declarat Raed Arafat.
Inclusiv maşinile primite şi unele dintre containerele de logistică sunt dotate cu astfel de echipamente de protecţie pentru forţele de intervenţie, potrivit informațiilor oferite de Raed Arafat. Acesta a comparat căştile de protecţie şi echipamentele purtate de pompieri cu autovehiculele performante. Chiar dacă se deteriorează, acestea protejează pasagerii.
„Deci nu are dreptate cel care spune că nu sunt echipamente. Acolo au fost peste o sută, o sută şi ceva de pompieri, două sute de pompieri. Au fost deteriorate, am primit raportul, vreo opt căşti, zece căşti, dar deteriorarea lor, în mare parte este externă, s-a schimbat culoarea, erau foarte aproape de flamă, un vizor de cască care s-a deteriorat, poate era foarte aproape de flamă, dar nimeni nu se întreabă: oare cei care purtau căştile au păţit ceva sau erau protejaţi de căşti?”, a mai spus Arafat.
Acesta a explicat că, atunci când se fac achiziţii de echipamente, acestea sunt verificate pentru a fi omologate.
Șeful DSU a răbufnit în urma criticilor
Șeful DSU a atras atenţia asupra importanţei respectării legii şi regulilor de prevenţie.
„Când venin pe problemele de prevenire şi vin pompierii şi aplică amenzi usturătoare, sau închid o discotecă – acolo avem voie să punem sigiliu, conform legii şi sigilăm o discotecă – să vedeţi atunci telefoanele şi intervenţiile şi… Nu neapărat de la politicieni, de la diferiţi oameni care sună şi încep: Dar acum am înţeles, nu putem să deschidem mai devreme? Dar nu putem să facem încă o constatare şi să anulăm sigilarea, că vine Anul nou?”, a completat Arafat.
Acesta a precizat că sunt persoane care dau astfel de telefoane pentru a insista asupra autorităţilor, punctând că: „Se primesc, dacă nu primesc eu, primesc colegii, inspectorii şefi. Noi aşa, intenţionat, am dorit să fie legea, să nu lase nicio excepţie”.