UPDATE: Raed Arafat a reacționat pe pagina sa de socializare.

„Astăzi dimineață, după mai multe înfățișări și amânări, am aflat vestea că DNA a pierdut în tentativă să, ilegală și bizară, de a redeschide un dosar vechi, clasat, pentru a mă urmări penal pentru “abuz în serviciu”.

Urmează să ies cu explicații amănunțite despre acest dosar și despre această tentativă nejustificată și abuzivă care m-a vizat, m-a vulnerabilizat în față opiniei publice, și mi-a transformat ultimele 6 luni din viață mea într-un coșmar, știind foarte bine că nu sunt vinovat cu nimic, fiind ținta unui abuz.

Veți afla întreagă poveste cu documente și cu date precise în cursul zilei de azi, sau cel târziu mâine!”, a scris șeful DSU pe Facebook.

Știrea inițială

Raed Arafat a scăpat de DNA, care ar fi dorit declanșarea unei anchete de corupție împotriva lui. Tribunalul București a respins cererea procurorilor de redeschidere a unei anchete de corupție împotriva lui Raed Arafat. Decizia este definitivă.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre o anchetă clasată în anii trecuți de DNA în care s-au făcut investigații privind achiziția unor ambulanțe de Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat.

Despre șeful de la DSU s-a vorbit mult în aceste zile. Invitat la „Ora Guvernului” din Camera Deputaților, de către grupul parlamentar AUR, ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că lui Raed Arafat i-au fost cerute explicații în legătură cu o numire într-o funcție care nu s-a petrecut în mandatul său, ci în urmă cu aproape opt ani de zile.

Totodată, el susține că acest subiect este deja un ”scandal” care nu ”onorează deloc” Parlamentul României.

Lui Raed Arafat i-au fost cerute explicații

„Doamnelor și domnilor deputați de la AUR, ați adus în atenție un subiect aflat la periferia agendei publice. Un subiect de scandal care nu onorează deloc cea mai reprezentativă instituție a statului român, care este Parlamentul. De altfel, cred că asistăm la o premieră în plenul Camerei Deputaților.

A fost solicitată o dezbatere despre o persoană și i se cere Ministrului Afacerilor Interne să se pronunțe pe o speță care face obiectul unui dosar aflat pe rolul instanței de judecată.

Mai mult, mi se cere să dau explicații despre o numire într-o funcție care nu s-a petrecut în mandatul meu, s-a petrecut așa cum bine știți în urmă cu opt ani. Cred că realizați cu toții absurdul și penibilul situației și sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră nu rezonează cu acest mod de a face politică”, a spus, în plenul Camerei Deputaților, Lucian Bode.

Adevărul despre numirea șefului DSU

Referitor la numirile secretarilor de stat, în special numirea lui Raed Arafat, Lucian Bode susține că acesta este numit expres ca șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în MAI. Totodată, el a subliniat faptul că o prioritate ar trebui să fie nivelul de pregătire al unei persoane și modul de funcționare al unei instituții, dar și rezultatele ei în loc de perioada în care aceasta ocupă o funcție.

„În ceea ce privește numirea secretarilor de stat, ABC-ul legislativ ne învață că atât numirea, cât și eliberarea din funcție a secretarilor de stat reprezintă atributul primului-ministru. Iar în cazul de față vorbim despre o numire în baza unei Decizii din anul 2014 a prim-ministrului de atunci, completată de acte normative subsecvente care evidențiază calitatea de șef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă a domnului Raed Arafat”, a adăugat Bode.