Secretarul de stat Raed Arafat a reacționat recent după afirmațiile ministrului Alexandru Rafila, privind rolul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
Raed Arafat, reacție după afirmațiile lui Alexandru Rafila: Este inducătoare în eroare
Așadar, secretarul de stat a susținut că declarația ministrului Alexandru Rafila este „inducătoare în eroare” și reprezintă „o abordare a celor care de mulţi ani încearcă să diminueze rolul DSU”.
„Aş dori să clarific câteva aspecte prevăzute în Lege, după ce am văzut comentarii şi interpretări care pun la îndoială rolul DSU. Mai jos aveţi extrase din două acte normative, OUG 21/2004 cu modificările ulterioare şi OUG 1 din 2014 cu modificările ulterioare”, a declarat Raed Arafat.
„Situaţia de urgenţă – evenimente excepţionale, cu caracter nonmilitar, care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgenţe, alocarea de resurse specializate şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate”, arată Articolul 2 lit a din OUG 21/2004.
Șeful DSU spune că situația de urgență se referă la individ
De asemenea, șeful DSU a subliniat că, din definiţia situaţiei de urgenţă, situaţia de urgenţă se referă „la individ, la persoană”.
„Uitându-ne la prevederile legale de mai sus, din definiţia situaţiei de urgenţă, rezultă că situaţia de urgenţă se referă la individ, la persoană, şi nu neapărat la dezastru care afectează mai multe persoane. Faptul că o persoană suferă un stop cardiac la domiciuliu, este o situaţie de urgenţă şi necesită o intervenţie rapidă şi coordonată unde pot interveni mai multe resurse de la Pompieri-SMURD, Ambulanţă şi/sau de la aviaţie cu elicopterele SMURD, dacă astfel de situaţie este în zona rurală sau greu accesibilă.
Astfel, şi activităţile curente, zilnice, deservesc situaţii de urgenţă care implică una sau mai multe persoane. Chiar dacă vorbim de o singură persoană, resursele deplasate pot fi unele impresionante în încercarea de a salva viaţă persoanei respective.
Cu alte cuvinte, insinuarea că DSU intervine doar când sunt calamităţi şi dezastre este inducatoare în eroare şi reprezintă o abordare a celor care de mulţi ani încearcă să diminueze rolul DSU şi a sistemului SMURD în acordarea primului ajutor şi al asistenţei medicale de urgenţă”, a completat secretarul de stat.
De asemenea, Raed Arafat a spus și că sunt multe aspecte de clarificat.
„Din alin. 5^1, rezultă că legiuitorul, încă de la început, a dat DSU în componentă să o direcţie generală cu un scop precis, şi anume „Urgenţe Medicale”, astfel direcţia respectivă se ocupă de urgenţele medicale per ansamblu la nivel de prespital şi de UPU/CPU până la internarea pacientului în spital sau externarea acestuia din UPU/CPU.
Sunt multe aspecte de clarificat, însă cel de mai sus, referitor la DSU şi rolul acestuia în coordonarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, este unul dintre cele care au fost puse pe tapet de mai multe ori în ultima perioada de către cei care doresc să dezintegreze un sistem integrat care este FUNCŢIONAL!”, a conchis Raed Arafat.