În urma informațiilor false apărute, Raed Arafat a avut o reacție dură cu privire la acestea. Concret, secretarul de stat din MAI a declarat că nu a solicitat prelungirea stării de alertă.
„A apărut acest fake news acum! Nu s-a solicitat prelungirea stării de alertă prin proiectul HG. Au fost prevăzute unele modificări în conformitate cu decizia CNSU de acum două zile şi care a fost trimisă presei atunci! Mulţumesc!”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.
În același timp, șeful DSU a declarat că azi, în ședința de Guvern, s-a modificat o singură Hotărâre de Guvern. Aceasta prevedea noi măsuri în legătură cu regulile de distanțare fizică și protecție sanitară.
Când ne putem aștepta la o viață aproape ca înainte
Ieri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit la TVR 1 despre măsurile de relaxare care trebuiau să intre în vigoare de azi dar care au fost amânate din cauza creșterii bruște a numărului de oameni infectați cu coronavirus.
” Noi am evaluat evoluţia număului de cazuri, evoluția patologiei în fiecare zi, apoi săptămânal, apoi la 14 zile, cum eram obișnuiți. Ieri a avut loc ședința Grupului tehnico-științifici la nivelul Ministerul de Interne, iar evaluările pe care le-am făcut au primit și recomandarea de a amâna aceste relaxări pe care le programasem pentru 1 iulie.
La fel, în baza acestor recomandări, hotărârea Comitetului Național pentru Situaţii de Urgență a statuat aseară amânarea acestor măsuri de relaxare, cu precauțiile în care trebuie să gestionăm în acest moment tocmai această creștere a numărului de cazuri. Avem de două săptămâni o creștere a numărului de cazuri, au fost câteva zile când au fost şi peste 400 de cazuri, dar, mă repet, ce este mai important este că avem și niște cazuri grave sau critice, cu creșterea la peste 200 a cazurilor în Terapie Intensivă.”, a mai spus ministrul.
În plus, ministrul a vorbit și despre momentul când vom avea o viață aproape ca înainte.
„La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu uşoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli”, a adăugat Tătaru.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea