România va trimite în Siria doar ajutor umanitar, nu și echipe de căutare-salvare
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunțat miercuri, 8 februarie 2023, că România va trimite în Siria doar ajutor umanitar, ce va fi stabilit într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
Potrivit spuselor sale, Guvernul României nu va trimite și echipe de căutare-salvare în Siria, deoarece țara noastră nu poate trimite misiuni de salvare în Turcia și în Siria în același timp.
„La nivelul Protecției Civile Europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei și sunt mai multe țări care se uită cu ce pot să vină în sprijinul cetățenilor din Siria. Ne concentrăm mai degrabă pe partea de sprijin umanitar și urmează să anunțăm în următoarele 2 – 3 zile ca care va fi misiunea noastră și ce va fi oferit.
Vom vedea ce putem acoperi din lista respectivă și asta va fi decis în cadrul CNSU și după ce se votează acolo va fi făcută cunoscută. Trebuie să analizăm care va fi modalitatea optimă de transport. Clar că numai pe calea aerului poate să fie, dar vom vedea cum, având în vedere situația din zonă. Nu vor fi piedici, sper și vom putea să facem și misiunea asta”, a declarat, miercuri, Raed Arafat.
Majoritatea statelor europene au decis să trimită doar ajutor umanitar în Siria
Acesta a precizat, totodată, că sunt state care au trimis echipe de căutare-salvare în Siria, dar și state care au ales să trimită sprijinul umanitar, iar majoritatea statelor europene au ales să ofere doar sprijin umanitar Siriei.
„Sunt țări care au trimis echipe de căutare – salvare, dar mai multe țări au ales sprijinul umanitar și din ce știu, din partea europeană, în mare parte s-a ales partea de sprijin umanitar, dar nu numai din partea europeană.
Plus, pentru noi ca să vorbim obiectiv, trimițând deja echipele noastre într-o zonă e foarte greu să mai acționăm pe partea de teren în altă zonă. Cum a fost și cu incendiile de pădure. Dacă eram în Grecia nu puteam fi în același timp și în altă țară.
Țările împart între ele și sprijinul pe teren. Nu ai cum să deservești mai multe zone internaționale cu echipele pe care le avem, care sunt totuși destul de puține. Nu avem cum să fim în 2 – 3 țări deodată. Și logistic este foarte greu acest lucru.
La acest moment, suntem în Turcia, iar pe partea de Siria acordăm asistența umanitară necesară pe baza listelor cerute. Sunt convins că sunt țări care vor fi acolo și care vor acorda partea terestră, cel mai probabil de căutare – salvare care nu pot să trimită în Turcia, de exemplu”, a adăugat Raed Arafat.