Raed Arafat a luat o măsură care a stârnit supărarea medicilor. Este vorba de doctorii de la Spitalul Witting din Capitală. Instituția spitalicească își transferă pacienții de COVID aflați în stare gravă către alte unități spitalicești. Măsura este contestată în condițiile în care aici există o secție de Terapie Intensivă. Ea a fost echipată, în toamna anului trecut, cu aparatură nouă. Numărul locurilor disponibile la Witting este de 16 paturi. Ea nu a putut fi folosită din lipsă de personal.
Unitatea spitalicească a devenit, din 23 iulie 2020, spital-suport COVID. Secția de Terapie Intensivă a fost deschisă în toamna anului trecut. Câteva luni mai târziu, din lipsă de personal medical detașat, secția cu 16 paturi ATI a fost închisă. Unitatea medicală continuă să îngrijească pacienți cu COVID, dar cazurile grave sunt direcționate către alte secții ATI.
„E de neînțeles faptul că stăm cu o secție ATI pentru tratarea cazurilor COVID, de 16 paturi și avizată de DSP, închisă din lipsa personalului medical, în condițiile în care necesarul de paturi crește zilnic”, a comentat pentru Libertatea, medicul Laurențiu Ungurianu, chirurg la „Witting”. Tot el s-a declarat revoltat de o măsură luată de Arafat.
Raed Arafat aduce un TIR să îl pună în curtea unui spital
„Vedem cum premierul iese public și spune că trebuie să mărim numărul de paturi. Cum doctorul Raed Arafat aduce un TIR să îl pună în curtea unui spital. Un TIR cu șase paturi, în care condițiile sunt net inferioare față de ce găsești într-o secție a unui spital și unde trebuie, de asemenea, detașați medici”, a comentat medicul chirurg. În opinia sa, este ilogică abandonarea secției ATI din spital.
„Toate TIR-urile funcționează cu medici detașați care puteau fi aduși și la noi, mai ales că pentru această secție ATI s-au cheltuit sume mari de bani pentru achizițiile de echipamente făcute anul trecut. TIR-ul trebuie cablat la utilitățile spitalului, necesită stocator de oxigen”, a comentat medicul. În opinia sa, managerul spitalului, Cristian Banu, este direct responsabil de toată această situație. Acesta nu ar luat măsurile necesare ca să aducă personal.
„Înțeleg că nu avem personal suficient, dar asta este problema tuturor spitalelor din țară. De ce e nevoie să populăm TIR-urile, când avem secții ATI, nu înțeleg”, a punctat medicul de la „Witting”.
Sursa citată a încercat să afle un punct de vedere atât de la Cristian Banu, cât și de Raed Arafat. În ambele cazuri, jurnaliștii nu au primit un răspuns oficial.