Fostul subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, crede că dacă se va aplica principiul nou al servciiilor concurențiale și omologate în cazul sistemului de urgență, nici în trei ani nu se va ajunge la stadiul de dezvoltare actual al acestor servicii
"Eu nu sunt de acord cu punctul oficial de vedere al Ministerului în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă, pentru că eu consider că va exista un impact negativ atunci cand orice control care a mai rămas în acest sistem va dispărea", a spus Arafat. Acesta crede că nu se mai putea vorbi de un sistem integrat de urgență îndată ce se va intra în competiţie cu sectorul public. "Cand ai un sistem cu interese comerciale și firme concurente, nu mai poţi vorbi de un sistem integrat. Consider că am obligaţia să avertizez şi să spun public acest lucru, să nu tac şi să stau pe loc, în speranţa că vom negocia. Negocierea va însemna automat compromisul pe actuala lege”, a mai spus acesta.
Arafat a dorit de asemenea să contracareze afirmațiile conform cărora SMURD consumă prea mult din fondurile publice, spunând că SMURD primeşte fonduri doar din două surse statale: Mnisterul Sănătății și Ministerul Administratiei și Internelor (MAI). "A spune că statul nu ştie pe ce cheltuieşte banii e prea dur. Pe cele 200 echipaje ale SMURD se cheltuiesc 1,5 % din fondurile UPU, o sumă marginală pentru 200 echipaje, iar pe altă linie, MAI ştie foarte bine ce cheltuieşte pe SMURD – cheltuiala nu e mare, sub 1 milion lei pe an pentru rularea echipajelor".
Arafat a încheiat mulțumindu-le celor care l-au sunat pentru a-l ruga să nu își dea demisia și le-a spus să aibă încredere că va putea să apere mai bine sistemul din afară.
Acum câteva momente, prim-ministrul Emil Boc a semnat cererea de demisie a lui Raed Arafat, care a demisionat astăzi, în urma unor dispute cu preşedintele Traian Băsescu pe tema noului proiect al legii Sănătăţii.