Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a susținut azi un breafing de presă în urma ședințe de Guvern. Acesta a vorbit despre măsurile care trebuie respectate în secțiile de votare. Arafat a explicat și ceea ce se va întâmpla în contextul în care alegătorii nu vor purta masca de protecție.
Având în vedere că mai este puțin până la alegerile locale din acest an, autoritățile au fost nevoite să vină cu anumite măsuri pentru ca oamenii să meargă în continuare la vot dar să fie și protejați de coronavirus. În acest context, Raed Arafat a prezentat luni măsurile impuse de către autorități pentru minimizarea cazurilor noi de coronavirus care ar putea apărea în urma alegerilor locale din data de 27 septembrie.
Arafat a fost întrebat dacă votanții care vin fără măști de protecție vor primi o mască la secția de votare. Șeful DSU a declarat că, din câte știe el, ar trebui ca românii să poată primi mască de protecție la fața locului dar că recomandarea este să vină cu ea de acasă.
Românii care nu doresc să poarte masca de protecție în cadrul secțiilor de votare nu vor putea intra să își exprime votul, lucru care depinde de comisia respectivă.
În același timp, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a mai declarat că ar fi bine ca românii să vină cu pixul de acasă pentru a putea semna.
Ce alte măsuri s-au luat
„S-a votat prin Hotărârea (Comitetului Naţional pentru Situaţii de urgenţă – n.r.) nr. 45 din 2020 propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei şi în ziua votului aici. Subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale, dar şi demonstraţii (…) în limita de 100 de persoane maxim şi respectând măsurile stabilite de igienă.
Iar la secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască şi distanţare, şi obligativitatea alegătorilor la intrare în secţia de vot şi la ieşirea din secţia de vot de a dezinfecta mâinile”, a precizat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
De asemenea, Arafat a adăugat că la solicitarea STS s-a venit cu o clarificare. „S-a mai introdus, la solicitarea STS, o clarificare în sensul că cei care au cărţi de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tableta sau de la aparatul care o citeşte, cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane cu buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfecţia mâinilor lucrătorului”, a mai spus Raed Arafat.