Raed Arafat, despre strategia DSU: Nu au citit-o înainte să se refere la ea
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a reacționat la criticile formulate de către Asociația Alianța Universitară G6-UMF și de Societatea de Anestezie și Terapie Intensivă din România asupra proiectului Strategiei de consolidare și dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență pentru perioada 2024-2030.
Arafat a subliniat că nicio altă instituție nu va fi afectată din punct de vedere financiar de implementarea acestei strategii și a exprimat opinia că cei care critică strategia nu au citit-o cu atenție. Arafat explică că nu înțelege care este problema în final și care este deranjul în acest sens.
„Nu am să intru în foarte multe amănunte, vreau să subliniez câteva aspecte în acest sens pentru că consider, în primul rând, că cei care au scris aceste reacţii – şi aici mă refer la Asociaţia Alianţa Universitară G6-UMF care reprezintă rectorii celor şase universităţi clasice de medicină şi Societatea de Anestezie şi Terapie Intensivă din România, în frunte cu domnul profesor Săndesc şi domnul profesor Bubenek, înţeleg că au făcut această adresă – şi care se referă la Strategie, dar sunt convins că nici unii, nici alţii nu au citit-o înainte să se refere la ea.
E un lucru foarte obişnuit, cineva ridică un semn asupra unui document, agită pe toată lumea, începe toată lumea să reacţioneze, dar, când îi întrebi de fapt dacă au citit documentul, vă asigur că mare parte a celor care au acceptat să iasă cu acest document nici măcar nu ştiu ce scrie în strategia noastră, în strategia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Astfel, cele două scrisori se referă la strategia care elimină Ministerul Sănătăţii de la avizare, la segregarea medicinei de urgenţă, la modul în care încercăm că punem mâna pe medicina de urgenţă ş.a.m.d., lucruri pe care le-am mai auzit şi acum un an, acum un an jumătate şi se repetă şi, din păcate, nu au absolut nimic cu realitatea”, a afirmat Raed Arafat, într-un mesaj video postat, miercuri, pe reţelele de socializare.
Ministerul Sănătății a avizat documentul
El a explicat că DSU are obligaţia, în primul rând prin programul de guvernare, de a stabili o strategie de dezvoltare. Instituţia trebuie să se ghideze pentru următorii ani după această strategie.
Arafat a subliniat că această situație nu încalcă în niciun fel regulile universităților sau ale Ministerului Sănătății. Mai mult, el a precizat că nu are niciun impact asupra finanțării. Și nu afectează în niciun fel conținutul scrisorilor primite de la cele două entități. Respectiv Societatea de Anestezie și Terapie Intensivă și Grupul G6 al rectorilor de medicină.
El a precizat că, înainte de a fi publicată strategia, documentul a fost realizat la nivelul DSU. El a fost trimis la Unitatea de Politic Publice a Ministerului Sănătăţii, acolo luându-se decizia cine ar trebui să avizeze.
Șeful DSU a menționat că au fost abordate câteva aspecte. Printre ele se evidențiază consolidarea pregătirii continue profesionale a personalului medical din Unitățile de Primiri Urgențe, Serviciile de Ambulanță și a personalului sub coordonarea lor. Acest lucru se realizează și în prezent, cu eforturi susținute, inclusiv prin identificarea și implementarea unor cursuri finanțate din fonduri europene, care sunt fără precedent în România. Scopul este de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale de urgență.
El a menționat că „Unitățile de Primiri Urgență nu au fost niciodată sustrase de la spitale sau de la Ministerul Sănătății”. Potrivit reglementărilor, acestea fac parte integrantă din structura spitalelor în care se găsesc, reprezentând secții care se subordonează managerilor. A subliniat că nu există nicio intenție de a modifica această situație.