Pandemia de coronavirus face ravagii în continuare, iar oamenii de abia așteaptă să scape de restricții și de purtarea măștii. Din păcate, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a venit cu vești proaste. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne spune că există posibilitatea ca România să nu revină la normalitate în 2022.
Anunț trist în plină pandemie! Nu pot spune că vom reveni la normalitate în 2022. Raed Arafat a venit cu vești proaste
Având în vedere ceea ce se întâmplă în România din cauza valului 4 al pandemiei, Raed Arafat se arată sceptic cu privire la revenirea la normalitate începând de anul viitor. Declarațiile acestuia au venit în contextul în care șeful DSU a fost întrebat cum vede anul 2022, pe baza unui material publicat de Reuters care spunea că primele țări care vor ieși din pandemie vor fi SUA, Marea Britanie, Portugalia și India.
„Voi folosi ceea ce au spus colegii noștri din Germania despre valul pe care îl au acum, că o să fie pandemia persoanelor nevaccinate. În lipsa unui tratament specific – care până acum arată că efectul lui este cam de 50% reducere a șansei ca o persoană să ajungă terapie intensivă, deci nu este o protecție sută la sută – rămâne vaccinarea soluția optimă. Statele care au rata de vaccinare mare vor putea să intre în normalitate mult mai repede decât statele care au rata de vaccinare mai mică. Depinde de noi toți acest efort”, a răspuns șeful DSU, Raed Arafat.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a mai spus că România ar putea și ea să iasă din pandemie anul viitor dacă cei care nu s-au vaccinat ar căuta informații despre vaccin de la medici și specialiști. Cu toate acestea, Raed Arafat a subliniat că momentan nu se poate spune clar că România va ieși din pandemie de anul viitor.
Numărul celor de la ATI nu va scădea prea curând
În cursul zilei de vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că numărul pacienților infectați cu coronavirus care se află la Terapie Intensivă va rămâne în continuare ridicat. Secretarul de stat în MAI mai spune că există o scădere vizibilă în numărul cazurilor înregistrate zilnic, însă la ATI încă nu sunt așteptate astfel de descreșteri.
„Suntem pe un platou, există diferență de 2 pacienți între 29 octombrie și 5 noiembrie. Încă avem pacienți și în unitățile de primiri urgențe, deci la terapie intensivă și pe secții spitalicești încă nu ne așteptăm să vedem descreșteri decât dacă descreșterea cazurilor pozitive continuă. Durează cel puțin 2-3 săptămâni să începem să simțim descreșterea la nivelul secțiilor de terapie intensivă”, a spus Raed Arafat.