Plecat recent din țară pentru o misiune oficială în afara României, Raed Arafat a fost recent victima unui conținut fake-news pe rețelele de socializare. Imaginile, care au devenit în scurt timp virale, au fost desmințite de șeful DSU, care spune că sunt vechi de un an. Mai mult, dovada cea mai clară ar fi aceea că acum este mai slab cu 12 kilograme.

Anunțul lui Arafat pe Facebook

„Cu câteva ore mai devreme au apărut pe mai multe conturi postări care folosesc o poză cu mine la cumpărături, fără masc, insinuând că ar fi o poză recentă în contextul deplasării mele într-o misiune oficială în afară României. Țîn să aduc la cunoștință celor care au văzut această poză în diferite postări, că poză nu este una recentă, fiind de mai mult decât un an, când purtarea măștii nu era obligatorie.

Că să fac și o glumă, între ziua în care a făcut cineva poză respectivă și ziua de astăzi, sunt cu aprox. 12 kg mai puțin! Cei care încearcă din răsputeri să mă denigreze, cu siguranță vor continuă să facă acest lucru lansând informații false peste tot și cu oricare ocazie pe care o au. Am încrederea că marea parte a populației știu acest lucru deja!”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Și Raluca Turcan a fost victima unui fake news publicat de libertatea.ro

Raed Arafat nu este primul demnitar care devine victima unui fake news. Nu mai departe de săptămâna trecută, site-ul libertatea.ro, vârful de lance al trustului de presă elvețian Ringier, a publicat un articol cu titlul „Raluca Turcan, fără mască la un cămin de bătrâni. Imaginea, postată pe Facebook de voluntari ai PNL,” sugerând faptul că ministrul Muncii a încălcat din nou legea nepurtând masca. Totuși, pozele erau vechi de mai bine de un an, datând dintr-o perioadă în care masca nu era obligatorie.

Ulterior, prin metoda deja brevetată, site-ul libertatea.ro și-a cerut scuze pentru fake news, însă scuzele nu acoperă faptul în sine. În realitate, imaginea fusese postată pe 22 martie 2020 de pagina de Facebook a Echipei Galbene – organizația de voluntari a PNL Sibiu, alături de alte fotografii de la mai multe evenimente caritabile. Anul trecut în martie, masca nu era încă obligatorie, decizia fiind luată ulterior.

„Este foarte veche. Sunt convinsă că mai puteți găsi mii, întrucât eu chiar fac acțiuni de voluntariat. Dar se poate continua cu manipularea”, a răspuns Raluca Turcan, în urma publicării informației false.

Sursa foto: INQUAM Photos, Bogdan-Ioan Buda