Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și, totodată, reprezentantul României la OMS, dr. Alexandru Rafila, a redescris, la Realitatea PLUS, momentul în care România va înregistra vârful epidemiei de coronavirus. Profesorul Rafila a vorbit și despre tratamentul pentru coronavirus, care se află în testare în această perioadă.
”Încercăm să aducem teste de biologie moleculară care să poată fi făcută mai ales în aceste unități care au echipamente de testare rapidă moleculară. Ele au fost aprobate de Agenția Americană pentru Medicamente și Tehnologii, lunea trecută. Încercăm să facem posibil cât mai curând diagnosticul molecular pentru personalul medical simptomatic și pacienții simptomatici. Există o astfel de preocupare încât să scădem un pic presiunea legată de posibilitatea de testării încât ea să poată fi făcută ușor la spitalele care internează astfel de pacienți”, a explicat dr. Alexandru Rafila.
Referitor la vârful epidemiei în țara noastră, Alexandru Rafila a răspuns: ”Din nou este o opinie personală. Părerea mea că acest vârf, care nu înseamnă nu numărul total de cazuri, ci numărul cazurilor noi înregistrate zilnic, ar fi undeva spre sfârșitul lunii aprilie, la circa o săptămână, zece zile de la Sărbătorile de Paște. Eu cred că se vor intensifica mult contactele persoanele, în famile, ceea poate favoriza transmiterea mai susținută a bolii. Eu, personal, estimez sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, după care va fi un trend descrescător de la încălzirea vremii, pentru că, deși nu distruge virusul căldura, există studii potrivit cărora transmisibilitatea scade la fiecare grad în plus ca și temperatură medie și atunci putem ajunge la o transmisibilitate mai redusă în cursul verii”.
Întrebat despre un final al pandemiei sau despre un tratament care să combată coronavirus, Alexandru Rafila a venit cu o veste bună pentru români, în exclusivitate la Realitatea PLUS.
”Până la toamnă, în opinia mea, vom avea o terapie eficace. Nu vaccin, dar o terapie eficace furnizată de un producător din Statele Unite. Este în studii clinice avansate. Vă spun ca o noutate, vom participa și noi, România, Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, la acest studiu, care se desfășoară în câteva țări, să facă posibilă autorizarea acestui medicament”, a declarat dr. Alexandru Rafila.
FOTO: INQUAM Photos. George Calin