Așadar, Alexandru Rafila a propus o „soluție sustenabilă” pentru criza din Sănătate: dezvoltarea medicinei primare şi a ambulatoriilor de specialitate. În opinia ministrului, aceasta este singura soluție pentru rezolvarea problemelor din România.
Alexandru Rafila a propus o soluție pentru criza din Sănătate
„Eu am avut o poziţie care cred că a fost echilibrată: să meargă la negocieri în primul rând cu Casa şi dovadă că acest sfat a fost urmat. Nu ştiu dacă a contribuit poziţia mea. Obţinerea unui lucru se face prin negociere, nu prin ameninţări sau forţă. Casa nu a făcut decât să publice o valoare estimată a punctelor. Permite finanţarea până la 30 iunie şi ulterior trebuie găsită o soluţie financiară sustenabilă, dintr-o rectificare bugetară. Poţi să muţi banii între capitole, dar trebuie o corecţie să muţi banii de unde i-ai luat. Singura soluţie sustenabilă pentru România este dezvoltarea medicinei primare şi ambulatorilor de specialitate”, a declarat Alexandru Rafila la Europa FM.
De asemenea, ministrul a spus că venitul mediu al unui medic de familie, la nivelul unui judeţ, este între 40 şi 42 de mii de lei pe lună.
„Între 40 şi 42 de mii de lei pe lună, deci 8.000 de euro pe lună din care plătesc cel puţin un asistent, cheltuieli de funcţionare, taxele”, a subliniat Rafila.
Până la 30 iunie este inclusă şi o verificare a cabinetelor de asistenţă medicală primară
Potrivit ministrului, până la 30 iunie este inclusă şi o verificare a cabinetelor de asistenţă medicală primară.
„Nu poţi să treci peste câteva elemente. Până la 30 iunie este inclusă şi o verificare a cabinetelor de asistenţă medicală primară. Au existat şi nişte vârfuri în care serviciile prestate au depăşit capacitatea de a le furniza într-un anumit interval de timp. Veniturile medicului de familie: venitul mediu, la nivelul unui judeţ, este între 40 şi 42 de mii de lei pe lună, deci 8.000 de euro pe lună din care plătesc cel puţin un asistent, cheltuieli de funcţionare, taxele”, a mai spus Alexandru Rafila.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România a oferit mai multe informații
La rândul lui, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu, a oferit mai multe informații. Acesta a declarat că negocierile de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost unele extrem de importante. Mulțumită lor, s-a evitat o criză majoră în sănătate.
„Noi credem că aceste negocieri au fost extrem de importante pentru că în primul rând s-a evitat o criză majoră în sistemul medical. Am obţinut menţinerea finanţării care a fost negociată tot de noi cu CNAS prin contractul-cadru din iulie 2023. În acel contract-cadru noi respectam angajamentele Guvernului României în ceea ce înseamnă strategia de sănătate, e un angajament semnat cu Comisia Europeană şi, de asemenea, un angajament semnat cu Banca Mondială privind stimularea medicinei de familie şi ambulatoriu, în sensul de a muta activitatea medicală dinspre spital spre ambulatoriu şi medicina primară”, a declarat Daniel Coriu la Medika TV.
Medicul a precizat că aşteaptă hotărârea de guvern şi publicarea în Monitorul Oficial a ceea ce s-a convenit împreună cu CNAS.
„Este o veste pe care noi am fost foarte fericiţi că am obţinut acest lucru, dar şi aşteptăm HG, publicarea în Monitorul Oficial. Sper să nu apară alte lucruri. De asemenea, în urma acestor negocieri, şi trebuie să spun că CMR, Colegiul Medicilor din România, este singurul organ abilitat din rândul medicilor să aibă drept de negociere. Restul au fost consultări. În urma acestor negocieri am obţinut ca tot ceea ce ni s-a adresat ca problemă din rândul colectivităţii medicale, celebrul punct 19 a fost eliminat, regularizarea la 11 luni care a fost eliminată, de asemenea, nu sunt penalizaţi colegii medici de familie care au liste mai mari de 2.200 de pacienţi. Practic să nu penalizăm munca. Şi pentru spital am obţinut ca spitalizarea de zi să fie două ore, nu cum spuneau ei minim 3 ore”, a completat Coriu.
Oficialul a fost întrebat și dacă de la 1 iulie sunt garanţii că nu se modifică din nou punctul de consultaţie. Astfel, acesta a explicat că nu există nicio garanţie în acest sens, în momentul de față