Miercuri, Alexandru Rafila s-a declarat rezervat cu privire la efectele infecției cu Omicron. De asemenea, acesta a explicat ce informații au fost înregistrate momentan în Africa de Sud despre noua tulpină Covid-19.
„E foarte probabil să devină variantă dominantă”
Alexandru Rafila a spus că noua tulpină Omicron este de două ori mai transmisibilă decât Delta. Ba mai mult, noua variantă sud-africană a atacat persoanele tinere din Africa de Sud, iar infecția nu a ajuns în comunitățile formate din oameni vârstnici cu diverse afecțiuni medicale.
„E de două ori mai transmisibilă decât varianta Delta. Probabil că încărcătura virală eliberată de o persoana infectată e mai mare. Din fericire, până în momentul de făță în Africa de Sud cazurile nu sunt foarte grave, dar e relativ pentru că au fost infectate persoane tinere, fără boli cronice, și nu a ajuns infecția în comunități vârstnice cu boli cronice.
E foarte probabil să devină variantă dominantă, e ca la o cursă, cine aleargă mai repede ajunge să ocupe tot spațiul”, a declarat acesta la Antena3.
Întrucât există posibilitatea ca Omicron să devină variantă dominantă, Alexandru Rafila le recomandă tutoror cetățenilor, care intenționează să își viziteze cunoștiințele vulnerabile, să se testeze anti-COVID înainte. Acesta a explicat că „este foarte important să meargă în condiţii de siguranţă” în casele rudelor.
Recomandarea lui Rafila în prag de sărbători
Alexandru Rafila a explicat că măsurile de relaxare actuale depind de responsabilitatea de care oamenii dau dovadă în prezent. Acesta îndeamnă populația să contacteze medicul de familie de fiecare dată când iau contact cu o persoană bolnavă. Totodată, el recomandă ca oamenii care doresc să își viziteze rudele să se testeze înainte pentru a evita orice risc de răspândire a virusului.
„Oamenii, atunci când simt că sunt bolnavi sau când au intrat în contact cu oamenii bolnavi, trebuie să se prezinte unui cadru medical. Parteneriatul cu oamenii nu este legat doar de respectarea regulilor, ci și de încrederea lor că se pot adresa serviciilor medicale, primind un răpsuns care să le apere starea de sănătate. Aceste măsuri de relaxare depind de comportamentul fiecăruia dintre noi și dacă ne îmbolnăvim să ne adresăm repede medicului de familie.
Dacă oamenii se duc să îşi reîntâlnească persoane din familie, mai ales cele vulnerabile, să se testeze înainte. Pentru că este foarte important să meargă în condiţii de siguranţă şi să nu îi expună la risc”, a explicat Alexandru Rafila.