Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit la Antena 3 despre românii care ar putea fi nevoiți să se vaccineze cu a treia doză.
Ce români ar putea fi nevoiți să se vaccineze cu a treia doză? Alexandru Rafila: Există anumite categorii de persoane
Alexandru Rafila a fost întrebat cine ar trebui să facă a treia doză de vaccin anti-COVID.
„Noi avem nişte certificate de vaccinare care sunt valabile până la data de 30 iunie 2022. Şi atunci, sigur că există anumite categorii de persoane care reacţionează mai prost. Nu la avest vaccin, la orice vaccin. Au boli cronice şi aşa mai departe. Cu imunitatea scăzută. Deci acestor persoane li se poate recomanda o doză suplimentară.
S-a observat că o vaccinare completă, să spunem cu două doze de vaccin, Pfizer, Moderna sau Astrazeneca, oferă o protecţie mai mică faţă de o tulpină care ajunge dominantă în momentul de faţă, tulpina Delta.
Şi atunci, întrebarea pe care a trebuit să ne-o punem la administrarea unei a treia doze este următoarea. Sau ar trebui să ne punem două întrebări. Administrăm acelaşi vaccin Pfizer sau, compania Pfizer face un vaccin care este imunogen şi pentru tulpina Delta. Compania Pfizer nu produce acest vaccin observând că nivelul de seroconversie şi de protecţie este redus faţă de tulpina Delta, ne mai dă o doză din acelaşi tip de vaccin, nu? Eu sper că lucrează la chestiunea asta. Eu am citit chiar astăzi rezultatele unui studiu, că s-ar putea să fie foarte eficient o combinație, de exemplu, de vaccin Astrazeneca, cu vaccinul Pfizer. Există și combinațiile acestea”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.
Nu este de acord cu obligativitatea vaccinării
Mai apoi, acesta a punctat că nu este de acord cu obligativitatea vaccinării în România.
„Eu sunt împotriva unui demers de vaccinare obligatorie în condițiile în care celelalte mijloace pe care le-a avut la dispoziție Guvernul României timp de 7 luni nu au fost utilizate. Eu nu pot să impun obligativitatea pentru că eu nu mi-am făcut treaba. Nu pot să spun că vaccinez 5 milioane de persoane până la 1 iulie și și 10 milioane de persoane până la 1 august sau 31 august, nu ating niciunul din aceste obiective, afirm ulterior că nu contează câte persoane sunt vaccinate, ci contează câte cazuri avem și după toată chestiunea asta care, evident, este o nereușită vin și impun anumite tipuri de măsuri”, a conchis Rafila.
Sursă foto: Dreamstime