Rafila a spus adevărul! Ne așteaptă ce e mai rău: Probleme mari pentru România

Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila are veşti mai puţin îmbucurătoare pentru cei care îşi imaginau că România se află deja într-o situaţie de platou în ceea ce priveşte infectările cu noul coronavirus, iar de acum va urma o scădere a numărului de cazuri şi o detensionare a situaţiei.

Profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie, vine să tempereze puţin entuziasmul celor care consideră că România a intrat deja în perioada de platou în ceea ce priveşte cazurile de COVID-19. Rafila nu consideră că ţara noastra a intrat încă în acea perioadă si spune că o scădere a infectărilor de la sine nu este posibilă, astfel că autorităţile sunt nevoite să ia măsuri, iar oamenii trebuie să își schimbe comportamentul.

“Ar trebui să vedem în perioada 10 -15 august dacă măsurile anunțate vor funcționa. Nu cred că am intrat în perioada de platou, dar să dea Dumnezeu să fie așa! Să fim stabilizați și să intrăm într-o perioadă de scădere.

Dincolo de argumente emoționale, ar trebui să existe și elemente care să fundamenteze această stabilizare sau scădere a numărului de cazuri – adică să se ia măsuri, să se intervină mai bine în focare, oamenii să schimbe comportamentul.

Dacă se întâmplă asta, se poate ajunge la o scădere a infectărilor. O scădere de la sine nu este posibilă”, a precizat profesorul Rafila pentru Digi24.

Geza Molnar: Din acest platou de peste 1.000 de cazuri zilnic înregistrate va urma o descreştere, în următoarele 2-3 săptămâni

Pe de altă parte, cu o zi în urmă, medicul epidemiolog Geza Molnar susţinea, într-un interviu acordat Radio Cluj, că în România numărul cazurilor zilnice de îmbolnăviri cu noul coronavirus va scădea în următoarele două sau trei săptămâni. El a precizat că acest proces se va manifesta în condițiile în care de mai bine de o săptămână în țară se înregistrează zilnic peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19.

„Din acest platou de peste 1.000 de cazuri zilnic înregistrate nu poate, în mod natural, nu poate urma decât o descreștere a numărului cazurilor care e previzibil așa, în două-trei săptămâni de aici încolo. În momentul de față după părerea mea toată activitatea de ocrotire a stării de sănătate a populației se bazează pe două elemente majore.

Unul este comportamentul individual, al doilea aspect este al asistenţei medicale și aici trebuie să amintesc că este îmbucurător că şi în România datorită efortului Terapiei Intensive şi al asistenţei medicale decesele sunt mai rare decât în perioada anterioară a vârfului epidemic”, a explicat medicul epidemiolog Geza Molnar.