Ministrul Sănătății a vorbit duminică despre variola maimuței, o boală care a fost detectată în ultimele zile în 12 țări. Alexandru Rafila a spus clar că, în acest caz, nu se pune problema unei pandemii.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică că riscul unei pandemii de variola maimuței este exclus, rata de reproducere a acestei infecții fiind mică.
Rafila: Nu se pune problema unei pandemii
„Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3.
Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere.
Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.
Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.
Avertisment lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că se aşteaptă să continue să apară şi alte cazuri de variola maimuţei, o boală care a fost detectată în ultimele zile în 12 ţări, dar a cărei rută de contagiere încă nu a putut fi stabilită.
Până în prezent au fost confirmate 92 de cazuri în lume, alte 28 fiind considerate suspecte.
Potrivit informaţiei actuale, persoanele cu cel mai mare risc de contagiere sunt cele care au contact fizic cu pacienţi infectaţi şi prezentând simptome.
Dintre cazurile raportate nu s-a putut stabili ca vreunul dintre cei infectaţi să se fi aflat în vreuna dintre zonele considerate endemice.
„Identificarea de cazuri confirmate sau suspecte fără legătură cu călătoriile în arii endemice este un lucru foarte neobişnuit”, a precizat OMS.
Ce este variola maimuţei?
Variola maimuţei este o „zoonoză” (o boală transmisă de la animale la oameni), iar simptomele sunt similare celor semnalate în trecut la pacienţii cu variolă, dar mai puţin severe. Se transmite prin fluide corporale, particule de salivă, sau contact direct cu bolnavii sau îmbrăcămintea acestora.
Perioada de incubaţie a bolii este de între 6 şi 13 zile, iar în unele cazuri poate ajunge până la 21 de zile.
Imunitatea împotriva acestei boli este foarte scăzută în rândul populaţiei de sub 50 sau 40 de ani, care nu a fost vaccinată împotriva variolei obişnuite.
Ţările considerate endemice sunt: Benin, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Gabon, Ghana, Cote d’ Ivoire, Liberia, Nigeria, Republica Congo (Brazaville), Sierra Leone şi Sudanul de Sud.