Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că pacienții internați care achiziționează medicamente din propriile fonduri ar trebui să primească sumele cheltuite înapoi de la instituția medicală.
Alexandru Rafila pune punctul pe i
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut o vizită de lucru surpriză, sâmbătă, în județul Timiș. El a făcut o vizită la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj.
Această vizită a avut loc în contextul aprobării finanțării cu fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construcția și dotarea Spitalului Municipal din oraș.
Cu toate acestea, licitația pentru execuție trebuie să mai aștepte, deoarece a fost anulată, iar proiectul se află într-un impas temporar. Cu toate acestea, oficialii locali asigură că întârzierea nu va fi prelungită prea mult.
În timpul vizitei, ministrul a făcut o declarație privind drepturile pacienților internați care achiziționează medicamente din propriile fonduri.
El a subliniat că există reglementări legale care prevăd că spitalul este obligat să ramburseze integral costurile medicamentelor achiziționate de pacienți în anumite circumstanțe.
„Am auzit tot felul de lucruri. Sunt reglementări legale în vigoare și medicamentele pe care într-o anumită situație le procură pacienții, trebuie rambursate integral de către spital”, a declarat Alexandru Rafila.
Un nou spital în România
Apare un nou spital în România! Totul a fost confirmat de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Este vorba despre o unitate medicală ce va fi gata peste trei ani în Lugoj. Noul spital va fi construit cu bani din PNRR.
Chiar dacă prima licitaţie pentru acest spital a fost anulată, şeful de la Ministerul Sănătăţii dă asigurări că totul va fi finalizat peste trei ani. Investiţia totală trece de 150 de milioane de euro, adaugă Rafila.
Pentru pregătirea resursei umane necesare, se va apela la un parteneriat cu Spitalul Judeţean din Timişoara şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie. Personalul va trebui să fie instruit înainte ca unitatea medicală să fie dată în folosinţă, spune ministrul.
„În mod evident, Lugoj are nevoie de un nou spital. Sunt foarte bucuros că pe lista spitalelor finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se găseşte şi Spitalul Municipal din Lugoj.
O investiţie importantă, de peste 150 de milioane de euro. Chiar făceam o socoteală, pentru fiecare locuitor al acestui oraş, 500 euro pentru sănătate. Ar trebui să fie gata cam în trei ani de zile.
Trebuie să avem mare grijă, să putem să asigurăm resursa umană calificată. O parte din ea există deja. Cred că cel mai bun lucru este parteneriatul cu Spitalul Judeţean din Timişoara şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, pentru că, în momentul în care construcţia va fi terminată, trebuie să fie operaţionalizată, iar pregătirea personalului trebuie să fie făcută anterior finalizării acestei construcţii. (…)
Aici am reuşit să ajutăm, să dezvoltăm o platformă de imagistică, cu computer tomograf, cu rezonanţă magnetică, radiologie nouă. Măcar să vedem o zonă aranjată, frumoasă, curată”, a declarat sâmbătă, 10 februarie, Alexandru Rafila.