Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunță că începutul de an nu va fi deloc unul ușor pentru România, din punct de vedere pandemic. Oficialul a precizat că următoarele luni „se anunță dificile” și este nevoie de „solidaritate, responsabilitate și empatie” pentru a le depăși cu bine.

„Primele luni ale lui noului an se anunță dificile, pandemia nu a trecut, iar pentru a le depăși avem nevoie de solidaritate, responsabilitate și empatie unii față de ceilalți. Lucrez împreună cu colegii mei ca să depășim această perioadă cât mai repede și, ulterior, să trecem la reclădirea sistemului nostru medical. Accesul la servicii medicale de calitate ne va face viața mai bună!”, a spus ministrul Sănătății.

Rafila: Ne străduim să menținem școlile deschise

Alexandru Rafila și-a exprimat dorința ca viața să revină la normalitate, fără constrângeri și a spus că se depun eforturi pentru ca școlile să rămână deschise.

„Dorința mea cea mai puternică este să găsim calea pentru o viață fără constrângeri, pentru a putea călători și participa la evenimente culturale și sportive în siguranță. Ne străduim să menținem școlile deschise, acestea sunt fundamentul pentru a avea noi generații sănătoase și instruite.

Le mulțumesc colegilor mei din sistemul medical pentru efortul formidabil făcut în cei doi ani de pandemie! Contez în continuare pe profesionalismul, generozitatea și altruismul vostru. Numai împreună putem reuși!”, a scris ministrul Sănătății într-o postare pe contul său de Facebook.

Numărul de cazuri va crește negreșit

Anterior, Alexandru Rafila şi-a exprimat speranţa ca patogenitatea variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2 să fie redusă şi ca valul cinci al pandemiei să poată fi depăşit „mai uşor” decât cel anterior.

„Nu vom putea să opri creşterea numărului de cazuri, ci vrem să reuşim să oprim viteza de creştere. Populaţia rezidentă în România este de aproximativ 16 milioane de locuitori. Avem 1,8 milioane de persoane care au trecut prin boală, probabil că numărul lor este mult mai mare. Multiplicarea care utilizată, de obicei, este cu 5, deci, probabil, sunt aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecţie, plus vaccinaţii. Sperăm să existe o patogenitate redusă (n.r. a variantei OMICRON) şi să trecem mai uşor peste valul cinci al pandemiei”, a afirmat, joi, Rafila, după ce a vizitat Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) „Matei Balş”, unde, în 29 ianuarie 2021, a avut loc un incendiu.

De asemenea, ministrul Sănătății a făcut, din nou, un apel la necesitatea vaccinării.