Rafila aruncă bomba: ”Asta e soluția, nu e complicat!” Profesorul a spus exact ce trebuie făcut

Alexandru Rafila

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin

Medicul Alexandru Rafila a spus astăzi care este soluția simplă pe care autoritățile o au la dispoziție pentru a controla epidemia de coronavirus din România. „Nu e complicată”, a spus acesta, dar Ministerul Sănătății trebuie să facă acest lucru.

Rafila a declarat că primul lucru care trebuie făcut pentru a controla o epidemie este de a reduce transmiterea și de aceea trebuie anchete epidemiologice extinse, care nu prea se fac de către Ministerul Sănătății.

„Ne dorim să reducem transmiterea. E primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă vrei să controlezi o epidemie. Trebuie să poți să faci anchete epidemiologice extinse, eu am înțeles de la domnul ministru că nu prea se fac anchete epidemiologice”, a spus, joi, la Antena 3 medicul Alexandru Rafila.

„Nu știu dacă o să facem noi testare în masă, dar vreau să spun testare extinsă acolo unde trebuie și acolo unde am număr mare de cazuri”, a adăugat el.

Acesta a mai spus că trebuie testate toate persoanele cu care a intrat în contact cel infectat și în acest sens pot fi făcute testele rapide.

„Am testarea rapid, am rezultatul rapid și pot să intervin rapid. Dacă fac testarea după 6 zile n-am făcut nimic”, a mai spus Alexandru Rafila.

Acesta susține că testarea extinsă înseamnă testarea tuturor celor din focare. În plus, anchetele epidemiologice să fie făcute corect. „Asta e soluția, nu e complicat”, conchide Alexandru Rafila.

Rafila: Lipsește coordonarea

Reprezentantul OMS în România a declarat tot joi că, dacă ar fi ministrul Sănătăţii, şi-ar desemna o echipă de secretari de stat profesionişti, apreciind că ceea ce lipseşte în prezent la MS este coordonarea domeniilor esenţiale.

„Dacă aş fi ministrul Sănătăţii, în primul rând mi-aş face o echipă de secretari de stat profesionişti, pentru că ceea ce lipseşte în momentul de faţă la Ministerul Sănătăţii este coordonarea domeniilor esenţiale, care sunt sănătatea publică, asistenţa medicală şi partea de organizare a sistemului de sănătate. Trebuie să fie persoane care cunosc aceste lucruri, nu îşi închipuie că le cunosc. Şi ceea ce s-a întâmplat apropo de acea adresă „deosebită” trimisă la toate instituţiile publice legată de opţiunea pentru vaccin, lipsa informaţiilor legate de vaccin, este extrem de periculos”, a declarat Rafila.

Sursă foto: INQUAM/George Călin